Кандидатът за вътрешен министър Петър Илиев: Срещу мен стоят ресурсите на "центровете на задкулисието"

Илиев беше категоричен, че Барбадос не е офшорна зона

Петър Илиев
Петър Илиев Източник: NOVA
Името ми не е спорно, името ми е безспорно. А това, че определени жълто-кафяви медии си поставиха за цел да го направят спорни, си е за тяхна сметка. С този назидателен и крайно агресивен тон започна интервюто в сутрешния блок на NOVA на предложеният за силов вицепремиер и вътрешен министър в проектоправителството на ИТН Петър Илиев. 
 
На въпрос дали се колебае заради фактите, които са излезли в медиите за него, Илиев заяви, че цялата тази атака го прави по-решителен и целенасочен за това, окето трябва да се свърши. Той направи някакъв несполучлив опит за пренос, цитирайки Катон Старши в римския Сенат, който всяка своя реч завършвал с една реплика - "И все пак Картаген трябва да бъде разрушен" - и лайтмотива на "жълто-кафувите" медии, както той ги нарече, които искали "Петър Илиев да бъде унищожен". "Петър Илиев няма да бъде унищожен", заговори в трето лице, ед.ч. самият Илиев. 
 
Кандидатът за силов вицепремиер и вътрешен министър разказа за своя героичен род, хора от който "са водили атака "на нож" не веднъж". "Картината е многопластова, тя не е едноизмерна. Кога започна атаката срещу мен. Достигна кулминацията си тогава, когато трябваше да бъде връчен мандата на най-голямата парламентарна група. защо беше подбрано това време? Защо моето име се завъртя като кандидат за премиер, при положение че всички разбрахте, че от зам.-председателя на ПП "Има такъв народ", името ми е било обсъждано в една много по-ранна фаза. Медиите, които завъртяха това са съучастници в една целенасочена акция. Зад тази акция стоят много големи ресурси, които са вложени", продължи с хвалбите и конспирологията Петър Илиев. 
 
На въпрос откъде идват тези ресурси, той отговори, че това са ресурси от "центровете на задкулисието". И добави: "Да си говорим кои са центровете на задкулисието е тема, която е излишна". На настоятелното желание на водещия да бъде по-конкретен, Петър Илиев каза, че всички български граждани знаят кои са те. "Вижте медиите, виж кой им е собственик, вижте кой има полза", продължи с гатанките кандидатът за вътрешен министър. 
 
"Лидерът на партията ми е предложил позицията, но след като са направени необходимите обсъждания в органите на партията. Аз не съм член на "Има такъв народ". Но аз съм със Слави Трифонов и екипа от времето, в което организирахме референдума. Тогава аз организирах юридическата му страна", каза още той.
 
"Имам не само поддръжката на Слави Трифонов, но имам неговата пълната подкрепа и мъжката му дума, както на него, така и на всички то ръководството на партията", добави Илиев. Адвокатът смята, че атаката срещу него, включително и обвиненията в плагиатство, са целенасочени и са започнали в деня, в който е бил номиниран за член на правителството.
 
На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна за поста, той отговори: "Разколебаване е дума, която непознавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, НАП и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, но това беше тормоз на една полицейска държава спрямо един свободен човек. Кален съм в битки, имам много рани и белези. Това, в комбинация с характера ми очевидно създава голям проблем".
 
"Самооценявам се с всичките ми постижения и резултати, които съм постигнал. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието", посочи Илиев.
 
Той коментира и т.нар. "барбадоска връзка". "Аз съм почетен консул на Барбадос от много години. Да си почетен консул е почетна длъжност, това не е държавна служба. Това е държавата с най-висок стандарт на живот на Карибите и държавата, която има най-близки партньори – САЩ и Великобритания – също стратегически български евро-атлантически партньори", посочи той.
 
Илиев беше категоричен, че Барбадос не е офшорна зона. "Понастоящем тя не е в никакъв списък на държави, които са данъчен рай. В моята практика, която е доста солидна, не съм видял в българския Търговки регистър фирма, която да има акционер или собственик фирма, регистрирана в Барбадос", поясни номинираният за министър на вътрешните работи.
 
"Ангажиментът ми към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще го изпълнявам до момента, в който мога да бъда полезен. За момента аз съм полезен за тях. И ще продължавам да правя това, в което съм добър, до момента, в който моята и тяхната линия съвпадат, а те съвпадат от много години", коментира Петър Илиев. 
 
Запитан дали познава Делян Пеевски и Ирена Кръстева, той отговори: "Никога не съм ги виждал през живота си. Като адвокат професионалист много често съм канен да консултирам юридическата страна в дейността на определени компании без значение в кой сектор, включително и в медийния. Преди 15 години бях поканен като професионалист да участвам в създаването на въпросните дружества. Няма как да нося отговорност какво е станало с тях, след като вече не съм бил в тези дружества".
 
На въпрос дали сам е писал книгата "Компетенциите на Народното събрание", за която има три сигнала за плагиатство от доц. Наталия Киселова, Петър Илиев коментира: "Стоя зад всяка дума в моята книга. Подарил съм я на членовете на Катедрата през 2015 г. С изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са 6 години. Законът в една правова държава казва, че ако някой има правен спор с някой друг – той се решава в съда".
 
Той беше категоричен, че не е чел труда на доц. Киселова и не е запознат с него.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени