Карадайъ с остри думи от трибуната на НС: Репресиите на Бойко Рашков минаха всякакви граници

Мустафа Карадайъ обърна внимание, че България фатално закъснява с Плана за възстановяване

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ Източник: You Tube

Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения, ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група.

 

"Скъпи сънародници, 47-ото НС се учредява на края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предзивкваха изборите, а изборите задълбочаваха кризите. Ако нещо отличава това НС, това е безусловната отговорност, която имаме пред избирателите. Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават проблемите им, се занимават със себе си. Избирателите не дадоха властта на нито една партия, а поставиха задачата на партиите да търсят диалог", заяви Карадайъ.

Той изтъкна, че както във всеки парламента, така и в този, ще има управляващи и опозиция. "Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения. ПГ На ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката", допълни той.

"На старта на 47-ия парламент няма да сме политически коректни, ако не направим анализ на изборния процес. Тази година проведохме 3 парламентарни избора, като два от тях по нова изборна технология", допълни още Карадайъ.

По думите му анализът на изборите през юли и ноември показва, че ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машините. "Специално място трябва да отделим на организацията на изборния процес. Два от тези три избора, бяха организирани от служебни кабинети", коментира Карадайъ.

Лидерът на ДПС отчете, че натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър и при двата поредни избора, са минали всякакви граници. "Под лозунга борба с купения вот, бяха извършени престъпления против гражданските и политическите права на българските граждани", коментира Мустафа Карадайъ. Той коментира, че от доста време ДПС алармират, че поведението на полицията може да стане безконтролно.

Карадайъ разкритикува и ЦИК за организацията на изборите. "Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Как ние от ДПС разбираме това. На първо място да се възстанови диалогът между политическите субекти и между институциите и когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната", каза още Карадайъ.

Според него политическата криза трябва да се реши със съставянето на редовен кабинет. Мустафа Карадайъ обърна внимание, че България фатално закъснява с Плана за възстановяване.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени