Кървави писма към "Позитано" 20 искат незабавната оставка на Нинова след погрома

"Оставането Ви на този пост, ще доведе до края на нашата БСП, а може би това е целта!", пише областният лидер на социалистите в Разград Наско Анастасов до Нинова

Корнелия Нинова пуши и гледа нахално и нагло - както само тя умее
Корнелия Нинова пуши и гледа нахално и нагло - както само тя умее Източник: Zonanews

Структури на БСП от цялата страна започнаха да излизат с декларации за оставката на Корнелия Нинова и свикване на извънредно заседание на 50-я Конгрес на партията. Областният лидер на социалистите от Разград Наско Анастасов призова Нинова да подаде оставка в отворено писмо. "Оставането Ви на този пост, ще доведе до края на нашата БСП, а може би това е целта!", пише Анастасов до Нинова. Той посочва, че са необходими много бързи действия на ръководството, защото провеждане на нови избори със старият председател и старото ръководство, ще доведат до ново политическо дъно, и евентуален край на БСП.

 

Структурите от Благоевград, Петрич, Якоруда, Кресна, Симитли и Банско също излязоха с позиция до "Позитано" 20. "На 4 април тази година Българската социалистическа партия претърпя най-тежкото си изборно поражение в национален мащаб за всичките 30 години преход. Бидейки основна опозиционна сила в последните 7 години и единствена опозиция в последните 4, ние загубихме половин милион гласа и престанахме да бъдем една от двете водещи политически сили", пишат социалистите от Пиринско. "Оценката, която ни дадоха българските граждани, е изключително тежка. Загубата изисква ясно и категорично поемане на политическа отговорност", категорични са те. И още: "Ръководен орган на партията, когато конгресът не заседава, е Националният съвет и затова ние призоваваме, както председателят на партията, целият Национален съвет, така и председателя на Областния съвет Благоевград да подадат оставка и да насрочат заседание на 50-ия конгрес за избор на нови ръководни органи на партията". От втора политическа сила на предишните избори, столетницата в Благоевград сега получи резултат от 12.58% и е четвърта. Партията е загубила цели 11%, на изборите през 2017 тя е имала малко над 23%.

Публикуваме писмото им без редакторска намеса:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БСП

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ДО НС НА БСП

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБлС Благоевград

 

О Т В О Р Е Н О  П И С М О

От Общинските председатели на БСП Благоевград, БСП Кресна, БСП Якоруда, БСП Симитли, БСП Банско, БСП Петрич …..

 

Уважаема другарко Нинова,

Уважаеми членове на НС на БСП,

Уважаеми членове на ОблС- Благоевград

 

Чрез това отворено писмо към Вас искаме отново да изразим нашето безпокойство и притеснение, относно случващото се в момента с Българската социалистическа партия.

На 4 април тази година Българската социалистическа партия претърпя най-тежкото си изборно поражение в национален мащаб за всичките 30 години преход. Бидейки основна опозиционна сила в последните 7 години и единствена опозиция в последните 4, ние загубихме половин милион гласа и престанахме да бъдем една от двете водещи политически сили.

В последните месеци преди изборите Националният съвет на БСП допусна серия от груби стратегически и политически грешки:

1. Вместо нужната след прекия избор и конгреса консолидация в партията в името на победата на изборите и промяната, националното ръководство продължи и задълбочи разделенията и противопоставянията, както и безсмисленото разчистване на вътрешнопартийни сметки.

2. Ръководството на партията не подкрепи президента, който БСП издигна, който е с най-висок рейтинг и олицеторява всички надежди на българските граждани за промяна. По този начин ние допуснахме българските граждани да ни разглеждат не като алтернатива и носител на промяна, а като част от статуквото.

3. Националният съвет на БСП наложи водачи на листи, коалиционни партньори и граждански квоти без диалог с местните партийни структури и без да се съобразява със ситуацията в районите, с настроенията, както на партийните членове и симпатизанти, така и на колебаещите се избиратели, чиято подкрепа трябваше да привлечем. На места листите бяха и пренаредени в нарушение на всички правила и партийни традиции и с демонстрирано пълно пренебрежение към волята на местните партийни структури.

Област Благоевград не прави изключение от тази неприятна статистика. Структурирането на областния съвет, избирането на Председател, изпратените „проверки“ в навечерието на изборите, безпардонното пренебрегване на някои  общински структури и целенасоченото разцепление, което доведе до тяхното отслабване ,подреждането на листата, отнемане  на пълномощни  и  целия ход на кампанията.

Тези по-големи и редица други по-малки грешки в нашата предизборна работа ни доведоха до този печален резултат. Оценката, която ни дадоха българските граждани, е изключително тежка. Загубата изисква ясно и категорично поемане на политическа отговорност. Ръководен орган на партията, когато конгресът не заседава е Националният съвет и затова ние призоваваме, както председателят на партията,  целият Национален съвет, така и председателя на  Областния съвет Благоевград да подадат оставка и да насрочат заседание на 50-ия конгрес за избор на нови ръководни органи на партията.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени