Кирил Ананиев призова да се оттегли проекта на бюджет и докрая на месец март да се внесе истинският бюджет, който ще има годишен хоризонт на действие

Христо Гаджев пък предложи законопроектът да се казва анализ на държавния бюджет за 2022 г., тъй като истинският ще го видим през юни

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев Източник: БНТ

Депутатите започнаха дебатите по Закона за държавния бюджет за 2022 г. на второ четене, като в залата са министри, както и премиерът Кирил Петков.

 

"Още след подписването на коалиционното споразумение, коалиционните партньори заявиха категорично, че от 1 юли ще има актуализация на държавния бюджет, т.е. до 30 юни тази актуализация ще бъде внесена, за да бъде одобрена. Това наистина е прецедент в нашата история - още преди да е приет основният закон за бюджета, да се говори за неговата актуализация, което показва на практика, че този законопроект, който днес гледаме, няма годишен времеви характер", каза депутатът от ГЕРБ - СДС Кирил Ананиев.

 

Той призова да се оттегли проекта на бюджет и докрая на месец март да се внесе истинският бюджет, който ще има годишен хоризонт на действие. По думите му, вторият вариант е този закон да не се казва Закон за държавния бюджет на РБългария за 2022 г., а базов закон за държавния бюджет за 2022 г.

 

Христо Гаджев пък предложи законопроектът да се казва анализ на държавния бюджет за 2022 г., тъй като истинският ще го видим през юни. В дебата се включиха и от ДПС. "Нулева толерантност към корупцията.

 

Напомням, че този проект на бюджет всъщност не е онзи проект на бюджет, който МС е длъжен по закон да съгласува с Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество.

 

В този проект на бюджет има 89 на брой повече преходни и заключителни разпоредби. Той не е преминал оценка за корупционен риск", заяви още Александър Несторов от ДПС.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени