Кирил Добрев: БСП е партия със затихващи функции

Нинова се държи като заместник-председател на Волен Сидеров и на Коцето от "Възраждане", допълни той

Кирил Добрев
Кирил Добрев Източник: БСП

"БСП изживява много тежък момент в своята история - може би най-тежкият от нейното създаване. Ще Ви кажа защо. Защото само преди 5 години имахме 1 млн. гласа. През април месец тази година загубихме периферията - с глупави решения, с глупави кандидати и с нежелание за разговор. Юли и ноември загубихме и част от ядрото. За БСП на последните избори са гласували 8000-8500 човека млади, до 45 г. Всичко останало е хора в напреднала и пенсионна възраст, т.е. 90 % от електората на БСП, а той е около 250-260 000 души. Това е една партия със затихващи функции и след четири години, ако продължаваме по този начин, ще се бори да премине 4-процентовата бариера". Това коментира в предаването "Говори сега" по БНТ Кирил Добрев, бивш зам.-председател на БСП. 

 

Аз се занимавам с избори за БСП от времето, откогато г-жа Нинова имаше стол в "Техноимпекс" и ръководеше това приватизирано дружество. Оттогава се занимавам с избори за БСП - за разлика от нея, допълни той.

 

"Според мен г-жа Нинова визира други хора, не мен. Това са хора, от които иска да се отърве. И затова си измисля такива неща. Чакам тази среща с нея "очи в очи", за да го задам този въпрос. Пак ще кажа - в Избълнително й бюро има хора, които имат повече снимки с Бойко Борисов, отколкото с нея", добави той.

 

Според него обаче БСП не трябва да участва с министри в новия кабинет, защото не е в позиция да поема подобни ангажименти. По думите му няма жив министър от правителството на Жан Виденов, който да не е в преговорните екипи.

 

"И след като тези хора днес са лицето на БСП след петгодишна реформа и обновление - по-добре да не участваме в правителството", каза Добрев. 

 

"БСП е постигнала най-ниския си резултат исторически. И от тази позиция ти не можеш да водиш такива преговори. Нямаш моралното право.Да, трябва да подкрепиш управление, което да свали ГЕРБ и да отдалечи ГЕРБ от властта. Но да влезеш вътре, да поемаш политически ангажименти, да поемаш управленски ангажименти - за мен е самоубийство".

 

Кирил Добрев коментира още, че всяка партия излиза от управление с по-нисък рейтинг. Затова според него не е добре за БСП да участва в правителство след слабото представяне на изборите.

 

"Ние сме в менгеме между две десни партии и с опозиция - още две десни партии - как ще мине лява идея, освен ако не е разписано?", попита Добрев.

 

Според Добрев с участието в коалиционните преговори ръководството на БСП работи в полза на представянето си на конгреса през януари. Според него сега е моментът партията да се съсредоточи върху решаването на вътрешните си проблеми.

 

"Според Корнелия Нинова червените линии в преговорите са джендърите и Република Северна Македония. Ами, ако дойде нов лидер и очаква да постави червена линия бедността", попита Добрев. 


Това да помогнеш на бедния, да помогнеш на този в нужда - е изконно задължение. А днес се делим на такива, които гонят джендърите и които са против зелените сертификати. Нинова се държи като заместник-председател на Волен Сидеров и на Коцето от "Възраждане" с подобно поведение. С подобно поведение заедно с тях ще се реди след това да влезе в парламента след 4 години", заключи Кирил Добрев. 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени