Кирил Петков: Алексей Петров помогна за среща с Борисов, на която да решим дали да си говорим

Според него трябва да има лидерска среща, която да се проведе до края на седмицата

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Бившият премиер Кирил Петков призна пред NOVA, че Алексей Петров е помогнал за среща между съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, и Бойко Борисов, на която да решат дали изобщо да си говорят.

 

"Не говорихме за това дали да има правителство, а дали въобще да отворим разговор. Дали въобще имаме общи виждания и приоритети. След това всички разговори за кабинет се случиха в парламента с Мария Габриел и академик Денков и политическите лидери. И тогава вече решихме, че може би си заслужава да управляваме тази държава заедно", уточни съпредседателят на ПП-ДБ.

 

От изказването му обаче така и не стана ясно как точно Алексей Петров е помогнал за срещата и дали за целта е използвал познанството си с бащата на Кирил Петков, каквито твърдения има. "Първо искам да кажа, че понеже не бях в страната – изслушах всичко, които се изля по главата на моя баща. Искам да кажа ясно – моят баща има една прилика с Бойко Борисов – имат рожден ден на една и съща дата. Но той никога не е членувал в БКП, никога не е членувал в служби и не е занимавал с политика. Заминава за чужбина през 1990 годи с кубинските полети с надеждата да даде на семейството си по-добър живот. Върна се обратно през 2008 година, когато го поканих да работи за моята компания. Той изпусна всички мутренски години, няма никаква компания с Алексей Петров+, каза Кирил Петков.

 

"Имам три дъщери. Най-голямата навърши 23 години. И със съпругата ми отидохме на рождения ѝ ден в САЩ. Не бях на работно посещение в страната. Дъщеря ми завършва тази година инженерство и сме много горди с нея", изясни той и въпроса защо е бил на посещение в САЩ.

 

"Борисов каза първия ден едно, а втория ден – друго. Казаното през втория ден беше по-вярно. Никога не е имало среща между мен, Алексей Петров и Бойко Борисов", добави Петков.

 

В петък Борисов каза, че Петров е участвал в сформирането на управлението. В събота пък заяви, че само е осигурил логистиката, за да могат да се срещнат Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов и да разговарят за общо управление. Според лидера на ГЕРБ посредничеството на бившата барета било нужно, тъй като тримата си нямали голямо доверие, предвид ареста на Борисов по време управлението на "Продължаваме промяната".

 

Днес Кирил Петков уточни, че Алексей Петров е помогнал за среща между съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, и Бойко Борисов, на която да решат дали изобщо да си говорят. "Не говорихме за това дали да има правителство, а дали въобще да отворим разговор. Дали въобще имаме общи виждания и приоритети. След това всички разговори за кабинет се случиха в парламента с Мария Габриел и академик Денков и политическите лидери. И тогава вече решихме, че може би си заслужава да управляваме тази държава заедно", уточни съпредседателят на ПП-ДБ.

 

От изказването му обаче така и не стана ясно как точно Алексей Петров е помогнал за срещата и дали за целта е използвал познанството си с бащата на Кирил Петков, каквито твърдения има. "Това, което се случваше, беше, че след четвъртите избори – г-н Борисов изпращаше най-различни контактьори, за да направи среща с нас. Ние отказвахме тези срещи, защото се надявахме, че "Промяната" може да продължи така, както ние си я представяхме. И така продължи без срещи. След петите избори ние бяхме втора политическа сила. Тогава седнахме – с Асен и лидерите на "Демократична България", и си казахме, че ако искаме държавата да не отива в шести избори – трябва да направим тази среща. Никога не е имало значение кой и по какъв начин контактува с нас. Нашето решение бе на база изборите и задачите, които си поставихме. И на първата среща не сме говорили нито за правителство, нито за структура. тя беше за това дали въобще да си говорим", категоричен беше той.

 

Кирил Петков подчерта, че първата среща е била между него, Борисов и Асен Василев. "Алексей Петров осигури логистиката да можем да си говорим, като е важно да се каже, че той не е присъствал на срещата. Бяхме аз, Кирил и Асен. Той ме убеди да преглътна арестите и всичко, в името на държавата", подчерта в събота Борисов. Днес Кирил Петков допълва: "Говорихме не за това дали да има правителство, а дали въобще да отворим разговор. Дали въобще имаме общи виждания и приоритети.  След това всички разговори за кабинет се случиха в парламента с Мария Габриел и академик Денков и политическите лидери. И тогава вече решихме, че може би си заслужава да управляваме тази държава заедно".

 

"Знам, че идват избори. Но нека да оставим калните битки настрана. Септември месец нямаме право на нито един празен ден в парламента. Всеки ден имаме закон, който трябва да направим, ако искаме да вземем парите по ПВУ", припомни съпредседателят на ПП. Кирил Петков категорично подчерта, че "никой и по никакъв начин не е предлагал постове в никакви служби на Алексей Петров".

 

"Въпрос на дисциплина е дали ще изпълним програмата и дали ще има ротация. Вместо да се използват политически димки с роднини на политици, закривайки други сериозни проблеми - връщането на Васил Божков, разкритията по "Турски поток", нека да ги оставим настрани - разследващите органи да си ги разследват, а ние да се фокусираме върху програмата, която уж сме си обещали, че ще изпълним заедно и едновременно с това в местните избори нека да има битка. Аз съм "за". Как примерно София да бъде управлявана по-добре, как Пловдив да бъде управляван по-добре, как във всяко населено място да се живее по-добре", призова Кирил Петков.

 

В края на интервюто си Кирил Петков увери, че "Продължаваме промяната" застават зад министъра на регионалната развитие Андрей Цеков. Според него трябва да има лидерска среща, която да се проведе до края на седмицата. "Трябва да се видим лице в лице следващите дни", завърши Кирил Петков.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени