Кирил Петков: България сама си решава

Не вярвам в зони на влияние, добави той

Кирил Петков и Никола Минчев
Кирил Петков и Никола Минчев Източник: ПИК

Деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Това каза министър-председателят Кирил Петков във връзка с напрежението в Черно море и искането на Русия от вчера за изтегляне на войските на НАТО от България.

 

"Обсъдихме в детайли, даже свършихме малко след полунощ цялата дискусия. Продължаваме да казваме, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Конструктивното и партньорско отношение с всички наши натовски партньори, за да имаме координирана стратегия заедно. Едновременно с това наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и работещият начин да се излезе от сегашната ситуация", каза още премиерът, цитиран от БГНЕС.

 

Кирил Петков отговори на въпрос дали България ще получи помощ от Испания и Нидерландия. "В момента се разглеждат различни опции. Всяко едно решение, което ще се вземе, ще се вземе на ниво МС. Обсъдено с цялото правителство и коалиционните партньори. Хубавото е, че има варианти, които в момента се обсъждат", заяви още Петков.

 

Той припомни думите си от вчера, че няма две категории членки на НАТО. "Всякакви дискусии, че едните членки трябва да правят едно нещо, другите – друго, са в абсолютно грешната посока. Ние по никакъв начин не одобряваме такъв вид дискусии", допълни премиерът.

 

Министър-председателят бе запитан и как тълкува поведението на Русия. "Призовах от трибуната на парламента и вчера, че този тип риторика не помага за махане на ескалацията и напрежението. Тук всеки трябва много внимателно да си следи изявленията, за да може да сме сигурни, че деескалацията е пътят, а не нещо друго. Не вярвам в зони на влияние. За малки страни като България е важно да имат абсолютно пълните правомощия да си решават собствената си съдба и собствените си членства. Българският суверенитет го слагаме над всичко", каза още Петков.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени