Кирил Петков: Махане на зеления сертификат при минимум 70% ваксинирани

Говори също за инфлацията, помощта към бизнеса, за проблема със Северна Македония, за позициите за НАТО - неговата и на Янев

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МС

Искаме да махнем зелените сертификати, когато нивата на защита на населението са високи. Това заяви пред медиите в кулоарите на Народното събрание премиерът Кирил Петков. По думите му това може да стане, когато поне 70% от българите са имунизирани. Важното, според Петков, е болниците да не усещат натиск.

 

"Доволен съм, че стимулът от 75 лв. действа и успяхме да ваксинираме 95 хил. души през последните дни. Хората трябва да знаят, че болните от диабет и сърдечни заболявания трябва да са приоритетно ваксинирани", обясни премиерът.


"Ако продължаваме с по 30 хил.души на ден, ще премахнем пика от следващата вълна и няма да има хора, които да чакат пред входовете на болниците. Моля ви, всички трябва да преминем заедно през това, ако не искаме да има затваряне", обяви той.


"Мисля, че тези средства са достатъчни за този момент, пенсионерите са най-уязвимите, заяви той.  Засега други финансови стимули не предвиждаме'', уточни още премиерът. "Видяхме, че сме намалели с 800 хил. души според демографската статистика. Сега сме на 35 на сто ваксинирани, ако искаме да имаме ниво на защита, ще трябва над 50 на сто да са ваксинирани и повече. Няма да има задължителна ваксинация аз докато съм премиер", отсече той.

 

"За инфлацията имаме два компонента - единият е на международно ниво и нямаме контрол над това. Качихме линията на бедност и това се превръща в консумация и харчене на пари, което е допълнителен компонент над европейския и дава още 1,5% инфлация", каза Петков.

 

"Ние с бързи темпове трябва да правим нашите си инвестиции. Имаме няколко метода и за цената на тока. Трябва да се използва целият капацитет в България и да видим дали всички договори са направени по правилния начин. Търсим възможност и да намалим цената на газа", посочи Петков.

 

"Мораториумът върху цената на електроенергията за бита ще бъде вдигнат, когато бъде направен анализът", заяви

премиерът и подчерта, че политиката на неговото правителство е да премахне течовете в сферата на енергетиката, вместо да прехвърля разходите върху крайните потребители. 


"1,5 млрд. лв. е цялостният пакет за бизнеса. Вчера е имало доста добър напредък относно това как тези помощи да се рамкират. Едно от нещата, които надграждаме, е, че тези помощи за бизнеса ще започнат от цена нагоре, доколкото знам това е 185 лв. на мегават/час", поясни той.  По думите му бизнесът чувства, че в рамките на нормалното и разумното ще бъдат подкрепени от държавата заради скока в цените на ел. енергията.

 

"Нямаме остри противоречия за НАТО със Стефан Янев, просто не сме дискутирали в МС. За тези стратегически решения, всяко говорене ще минава през институционален разговор, а не чрез лични мнения. Но ние не сме обсъждали нищо, нито някой е искал нещо от нас, с Янев имаме конструктивен диалог", смята Кирил Петков.

 

"Никой не може да ми вдигне телефона и да ми каже нещо и аз да го приема, ако то не максимализира българския интерес", заяви премиерът, а относно визитата си в Северна Македония подчерта, че България ще се придържа на 100% към Споразумението за приятелство и КСНС трябва да има.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени