Кирил Петков наглее безогледно: Тълкува Конституцията и настоява за международна експертиза по казуса му в КС

Петков иска да упражни "правото си на справедлив съдебен процес", пише в прессъобщението на ПП "ПП"

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МИ
Кирил Петков представи днес в Конституционния съд /КС/ документа, удостоверяващ, че не е канадски гражданин, съобщиха от пресслужбата на ПП "Продължаваме промяната". Това не бива да подвежда, че става дума за някакъв нов документ - истината е, че Петков е представил заявлението си отпреди няколко месеца, което размахва като аргумент, че вече не бил канадски гражданин.
 
Бившият министър на икономиката с невиждана наглост е поискал "да упражни правото си на справедлив съдебен процес и да бъде призован да изложи аргументите си в открито заседание пред Конституционния съд", както пише в прессъобщението на ПП "ПП".
 
Отправено е било искане и за събиране на допълнителни доказателства и изслушване на международен експерт по въпроса за определяне на момента на освобождаване от гражданство, съгласно правилата на международното публично право, информират от формацията. 
 
Удостоверението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков
Удостоверението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Източник: ПП "ПП"
Административният акт, получен по пощата в началото на месец октомври, посочва датата 20 август 2021 г. и удостоверява, че към тази дата канадските власти не считат Кирил Петков за гражданин на Канада, се посочва в съобщението.
 
От ПП "ПП" отбелязват, че още на 21 април 2021 г. Кирил Петков е подал заявление за отказ от гражданство и е върнал своя канадски паспорт, с което е извършил всички действия, зависещи от него за освобождаване от канадско гражданство. Както многократно е заявявал, според него именно датата на волеизявлението за отказ от гражданство, а не моментът на връчване на административния акт, следва да се зачита от българската суверенна държава, се казва в съобщението.
 

Още от "Политика"

България и Германия подписаха споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК поставя под въпрос законността на изборите, намесва се недопустимо в изборния процес

Според източници от комисията председателят на ЦИК Камелия Нейкова е дала знак на ДПС-Доган, че могат да бъдат сигурни, че ще получат желаната от тях регистрация за явяване на избори

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени