Кирил Петков неестествено ентусиазиран за преговорите с РСМ, от ГЕРБ охлаждат възбудата му (НА ЖИВО)

Екатерина Захариева от ГЕРБ му даде приятелски съвет да намали малко ентусиазма си, защото после ще трябва да се обяснява

Кирил Петков в НС
Кирил Петков в НС Източник: БНТ

Започна изслушването на министър-председателя Кирил Петков в парламента за резултатите от посещението му в Република Северна Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави.

Изслушването е точка първа за петъчното пленарно заседание, а предложението за него е на депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ГЕРБ.

 

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на Северна Македония, а четири от тези дни прекара с нас.  Това показва желание, че иска да се свърши работа. Подписахме 3 ключови меморандума", заяви от трибуната в НС Кирил Петков.

"Ние по никакъв начин не игнорираме българската позиции. Докато вървят дискусиите за икономика, инфраструктура, говорихме и за правата на българите в Северна Македония, както и за рамковата позиция. Ковачевски каза, че той не вижда проблем да обвърже българите в Северна Македония с тяхната конституция. Не се ангажира с време, но това е напредък. Много декларации са се казвали от двете страни, но истинската работа не е била свършена", отбеляза той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ му даде приятелски съвет да намали малко ентусиазма си, защото после ще трябва да се обяснява. "Ние подписахме с РМС 20 меморандума, а за коридор №8 това е третия. Давам ви приятелски съвет", заяви Захариева и добави, че повечето от тях са останали на хартия.

 

Тя поздрави Петков за нотата, но уточни че по нея се работи повече от година и половина. Бившият външен министър уточни, че по Договора за добросъседство са работили десетки дипломати и се радва, че е бил подписан по време на правителството на Борисов и винаги са отчитали работата и на другите.

 

Захариева запита дали за тези 4 дни правителствата са успели да договорят някакви съвместни събития. Тя припомни на премиера, че на 4 февруари се честват 150 години от рождението на Гоце Делчев и запита дали се планира нещо. Петков отговори положително - ще има общи събития и първото от тях ще е за годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Според Петков управниците на Северна Македония са се убедили, че политическото говорене е заменено с реални действия.

 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени