Кирил Петков: Няма да се поддадем на руския рекет

Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи, го е уверила председателката на ЕК

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МС

"Газпром" са заявили своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание.

 

"Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници. Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито на парите на българите. Няма да се подадем на подобен рекет", подчерта той.

 

"Тази сутрин се чух с Кириакос Мицотакис. Той потвърди, че всичко върви по план. Юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Едновременно с това, той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ", добави министър-председателят.

 

Петков обясни, че бил говорил и с Урсула фон дер Лайен, която му е казала, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България. "Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи", е уверила председателката на ЕК.

 

Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи, добави Петков.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени