Кирил Петков обеща подкрепа по политики за правителство на ГЕРБ-СДС

Относно еврото, той разказа, че в Хърватия, която наскоро смени валутата си, не е имало инфлация

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Подкрепа по политики обеща Кирил Петков на ГЕРБ, ако успеят да съставят правителство. Това стана ясно от речта му при откриването на 49-ото НС.

 

"Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с други политически сили, то може да е сигурно, че ние ще сме конструктивни по всички изброени политики и ще подкрепим тяхното приемане", каза Петков.

 

И допълни: "Също така може да бъде сигурно, че с цялата си сила ще се борим срещу всеки корупционен риск, несправедливо решение".

 

"Крайно време е след толкова безуспешни и опити българският парламент да започне да работи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората. Не през изпразнена от смисъл реторика, а с реална програма, която да отразява истински важните приоритети пред България", каза Петков.

 

И описа първите приоритети: земеделието и подпомагането на малките и средни ферми трябва да стане национален приоритет.

"България има едни от най-плодородните земеделски земи в Европа. Време е да насочим повече средства в малките и средни ферми чрез работа на земеделската комисия в тясно сътрудничество с браншовите организации", каза Петков.

 

Той разказа и че някои от районите у нас са откъснати, без магистрали, мостове, тунели и жп линии. "Време е да запретнем ръкави и тази така нужна инфраструктура да започне да се случва. За целта трябва да приемем нужните закони, да намерим решение на сегашната ситуация с незаконните строежи, да направим прозрачни процедури и тези проекти да бъдат изпълнени без корупция", каза Петков.

 

Време е България да влезе в Шенген, призова още Петков и подчерта, че страната ни заслужава да го направи заедно с Румъния. Крайно време е България да приеме законите по Плана за възстановяване, припомни още той. 

 

Относно бюджета бившият премиер настоя да бъде приет такъв с 3% дефицит, както и да не се вдигат данъците. На бизнеса пък обеща предвидима бизнес среда без корупцията, както и изменение на Търговския закон така, че да има дружества с променлив капитал.

 

"Още не мога да повярвам, че законът за домашното насилие не бе приет. 48-ия парламент не подкрепи жертвите", каза Петков, а думите му предизвикаха недоволни възгласи от другите депутати.

 

"Трябва твърдо да се противопоставим на къщите за птици, вълноломи, подпорни стени с хотелски стаи. Природата е един ресурс, който веднъж унищожен, няма как да върнем отново", каза Петков.

 

Относно еврото, той разказа, че в Хърватия, която наскоро смени валутата си, не е имало инфлация. "Ние ясно виждаме, че влизането ни в еврозоната ще ни донесе по-ниски лихви, няма да харчим милиарди в превалутиране между евро и лев, ще си гарантираме спестяванията без страх", каза Петков.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени