Кирил Петков "откри Америка": Газовата криза в Европа е резултат от добре планирана стратегия на Путин

"Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: БНТ

Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия на Владимир Путин. Това каза премиерът Кирил Петков в изявление преди началото на срещата на властта с бизнеса.

 

"Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря. За съжаление Путин е имал добра стратегия доста по-рано - купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. "Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви премиерът, цитиран от БНТ.

 

Европа е във война. За съжаление войната дойде обратно на нашия континент, война, която сме очаквали, че ще бъде само част от историята, подчерта премиерът.

 

"Война означава 636 цивилни убити, означава 46 убити деца, между 6000 и 8000 убити украински военни и 11 000 руски момчета. Дори в България влизат 70 000 бегълци от войната. Говори се за енергийната, газовата криза, това също са измерения на войната. Това не са отделни кризи", каза той.

 

Това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на ЕС, категоричен е Петков. Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо планиране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности.

 

"Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: "Дано тази буря мине покрай нас". Другият вариант е да кажем: "не - омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас". Ние имаме собствен глас", каза Кирил Петков.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени