Кирил Петков: Познавам Спас Русев от 10 години, никога не е искал лобистки услуги

Според него Спас Русев му се обадил, за да разбере какво се случва в България, защото току-що се бил върнал от Лондон

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: БНТ

 Няма да бързаме, ротацията и попълването на регулаторите ще вървят паралелно, заяви в предаването "Лице в лице" по bTV съпредседателят на ПГ на ПП - ДБ Кирил Петков. Аз се гордея, че нашата номинация за КС беше съдията Белазелков, каза той. "Съдия Белазелков олицетворява всичко това, което ние си представяме като избор за кандидат. В случая Атанасова представлява същата визия за избор, но на ГЕРБ. Въпросът е за всяко едно подобно назначение къде е червената линия", добави Петков. И продължи: "Надявам се да не слагаме толкова ярки политически фигури, които да възпламеняват по този начин."

 

"Знам, че за съдия Белазелков – човекът, който говореше за правосъдната система от години, колегите от ГЕРБ не бяха много щастливи", посочи Петков. "Важно е как да се движим напред, компромисите да не обиждат едните или другите, но да се върви напред. Много е сложна задачата. За регулаторите ще трябва максимално трудно да правим решенията", изтъкна съпредседателят на ПП.

 

На въпрос дали са се разбрали вече за регулаторите, той отговори: "Не. Това, което се разбрахме, че ще включим много повече обществения сектор за обществено обсъждане. Да има още по-дълъг дебат. Решихме и след това, което се случи с КС, да е по-бавно, с повече обсъждания, отколкото набързо".

 

Кирил Петков разказа за срещата си с бизнесмена Спас Русев в лобито на Гранд хотел "София", осветено от агенция ПИК. През деня  политици като Нинова и Борисов призоваха Петков да хвърли светлина по случая. "Познавам Спас Русев от преди 10 години, когато бях в ролята на предприемач. Той беше инвеститор в нови компании. От време на време се виждаме. Във въпросния ден той ми звънна и ми предложи да се видим. Направихме го във възможно най-публичното място - гранд хотел "София", разказа Петков. Според него Спас Русев му се обадил, за да разбере какво се случва в България, защото току-що се бил върнал от Лондон.

 

Петков каза, че Русев никога не е искал услуги от него. "Никога лобистки неща не са били тема между нас", категоричен бе Кирил Петков. Според него, ако е имало нещо тайно в срещата му с Русев, тя нямало да се проведе в такова публично място, където "ходи цяла София", а в някой от кабинетите в Партийния дом.

 

Кирил Петков разказа, че тъкмо си поръчал сок и дошла Соня Колтуклиева от ПИК и провалила срещата му с Русев: "Не успяхме да си кажем и две думи, тъй като Соня Колтуклиева нахлу в заведението и извади телефона да снима - вероятно ме е проследила".

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени