Кирил Петков предозиран: С Република Северна Македония за дни постигнахме позитивни резултати, каквито не е имало през последните години

Кирил Петков подчерта, че езикът на омразата в македонските учебници трябва да изчезне

Пресконференция на Кирил Петков в Скопие
Пресконференция на Кирил Петков в Скопие Източник: МС

"За няколко дни постигнахме позитивни стъпки, каквито не са се случвали през последните години. Това е резултат от нашия конструктивен подход и взаимното подаване на ръка. Стремежът ни е към истинско добросъседство с реални резултати", заяви Кирил Петков пред българските медии в Скопие. За пример Петков даде авиолинията София-Скопие, която се очаквало да стане реалност в най-кратки срокове. Никой не попита, а и премиерът не сметна за необходимо да отговори с какво толкова тази самолетна линия е променила (или ще промени) отношенията София-Скопие.

 

Кирил Петков уточни, че вече е договорен и календарът на работните групи, включително и датата на предстоящата междуправителствена среща на 25 януари. "Съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която вършим. Когато се използва конструктивен подход и доверието е основна база на комуникация, резултатите и сроковете на постигането им са различни", акцентира министър-председателят, цитиран от правителствения пресцентър.

 

По отношение на бъдещата железопътна връзка София-Скопие премиерът Петков обясни, че все още се изясняват детайлите по проекта и министрите на транспорта на България и Република Северна Македония ще информират регулярно за постигнатото по време на заседанията на работните групи по темата.  "Мисля, че е немислимо в 21-ви век да нямаме железопътна връзка между двете столици. Това трябва да остане в историята като пример за лошо управление на инфраструктурата и да приключи", добави той.

 

Кирил Петков очерта като изключително важен приоритет спазването на правата на българите в Република Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация. "Това ще е основополагащ начин да сме сигурни, че няма македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация", изтъкна премиерът.

 

Кирил Петков подчерта още, че езикът на омразата в македонските учебници трябва да изчезне. По думите му е необходимо в тях да са отразени общите успехи на историческата комисия. По време на брифинга в Скопие премиерът заяви, че историческата комисия ще заседава с ритъма на останалите комисии, веднъж месечно.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени