Кирил Петков предпочита политически фигури да ръководят регулаторите

Бившият премиер коментира и заявката на руската компания "Лукойл" да продаде бизнеса си в България

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви в интервю за "Дарик радио", че предпочита не независими експерти, а политически фигури да застанат начело на регулаторите. Според него по този начин по-лесно ще се знае кой носи отговорност при взимането на ключови за държавата решения.


По думите му обновяването на ръководния състав в регулаторите ще бъде много тежка битка. Той изрази надежда, че всяка една партия ще има дисциплината да предложи възможно най-добрия кандидат за поста. През седмицата председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че една трета от новите шефове на регулаторите ще бъдат от квотата на ДПС. Тази тема обаче не беше коментирана от Петков.

 

"Вече не вярвам много на идеята за независими експерти при назначенията. Има голяма опасност, че такива експерти са много зависими от други хора. По-добре всяка партия да сложи политическо предложение, да не се слагат незнайни имена. Очаквам да знам кой стои зад този човек. Трябва да има повече ясна политическа отговорност", каза Петков.

 

Бившият премиер коментира и заявката на руската компания "Лукойл" да продаде бизнеса си в България заради решението на Народното събрание да прекрати дерогацията за руски петрол от началото на следващата година. Според него рафинерията край Бургас е ключова и обясни защо.

 

"Опасно ще е да се появи някаква офшорка с купувачи, които обществото да не ги знае. Едната опция е зад тази офшорка да са руски купувачи, но скрити през западен бизнес. Другата е зад нея да е консорциум със скрити български купувачи с неясни капитали. Аз искам собственикът да е познат на обществото, да е с добра репутация. Този актив не трябва да не се ползва корупционно, защото може за 3 седмици да свали което и да е правителство като вдигне цените на горивата", каза Петков.


Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви още, че в последните месеци се вижда една силна координация между ГЕРБ и ДПС по ключови въпроси. Според него двете партии гласуват заедно по ключови за тях закони.


"Може би ние (ПП-ДБ, бел. ред.) я направихме тази силна координация, защото те видяха, че имат конкуренти в политиката", уточни той.


Кирил Петков допълни, че вижда Мария Габриел като един добър партньор на Николай Денков и заяви подкрепа към нея. Според ротационния принцип тя трябва да стане премиер през март догодина.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени