Кирил Петков в МС след срещата с Мицотакис: Приоритет на гръцката интерконекторна връзка

Страните от Балканите да се приобщят към европейското семейство, казва Мицотакис

Кирил Петков и Кириакос Мицотакис
Кирил Петков и Кириакос Мицотакис Източник: МС

Кирил Петков в МС след срещата с Мицотакис: "Това беше първа официална визита на лидер на европейска страна у нас за това правителство. Приятелските отношения между България и Гърция бяха затвърдени и това, че може да постигнем повече в областта на енергетиката и благосъстоянието на Балканите. Беше удоволствие да направим с министър Мицотакис разговор по много важни регионални теми".

 

"Това, което видях е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени и че заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност за целите Балкани. Благодарен съм, че се слага приоритет на гръцката интерконекторна връзка, ПВУ също може да бъде разгледан от регионална гледна точка, ще направим междуправителствена среща през януари на която да се обсъдят всички детайли", заяви още Кирил Петков след срещата. 


Мицотакис: "В тези предизвикателни времена трябва да направим така че, страните от Балканите да се приобщят към европейското семейство. Има много възможности за развитие на сътрудничеството между енергийните системи на Гърция и България. ЕС инвестира в свързаност на тези системи и по-конкретно по темите за внос и износ на електроенергия", посочи от своя страна гръцкият премиер. 

 

Кириакос Мицотакис благодари на Петков за топлото гостоприемство. "Пожелавам му успех на новия пост и го очаквам в Атина. Гръцкото правителство е готово с всички сили да подкрепи новото правителство на България за това ново начало, което е поставено", каза Мицотакис. 

 

"Добросъседството е най-важното, което можем да постигаме в региона. Винаги сме готови да обсъждаме всеки въпрос, който свързва потенциални проблеми в региона и да намираме най-добрите решения, така че това добросъседство да бъде постигнато дългосрочно", категоричен бе Петков.

 

На въпрос на "24 часа" обсъждано ли е в Брюксел намерението за разполагане на допълнителни американски войски в България и Румъния,  Петков отговори: "В Брюксел разговаряхме главно за стратегичска инфраструктура, железопътна, енергийна, която стратегичска за Балканите, за войски и брой хора не сме дискутирали в детайли".

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени