Кирил Петков: Влизаме в политиката, ще участваме в следващите избори

Няма да има идеологии, каза той

Кирил Петков и Даниела Везиева
Кирил Петков и Даниела Везиева Източник: БНТ

Днес казвам ясно, че влизаме в политиката и ще сме участници в изборите. С Асен Василев обсъдихме как да продължим с промяната и решихме чрез политическия живот, а не чрез нов служебен кабинет. Нямаме време за партия обмисляме варианти, с които ще се явим на изборите. Това каза при предаването на поста  на новия министър на икономиката Даниела Везиева.

 

"Президентът ме покани да съм част от служебния кабинет. Бяхме в дълбоки мисли с Василев какъв е ефективният начин двамата заедно с част от екипа да продължим промяната. Решението е, че това ще е най-добре не да се случи като служебни министри, а да продължим промяната като политически участници за по-дълго време. Президентът Радев оцени работата, която се е случила до сега и неговия избор за Везиева показва че второто служебно правителство ще продължи в същата посока", каза още Петков. 

И продължи: "Днес ясно казвам - ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот. Ще сме участници на следващите избори. Даваме си сметка, че времето не ни позволява да регистрираме партия. В момента обмисляме всички варианти и нямаме краен вариант, с който да се явим като участници на избори", добави той.

 

И вероятно започна да се шегува неуместно, защото следващите му дума бяха напълно извадени от фактите. Да говори Кирил Петков за почтеност и успешна кариела извън политиката дори само на фона на фактите, за скандалните назначения, които направи в ББР и обвиненията, които бившите съдружници изтъкнаха за Асен Василев, е кощунствено. 

 

Явно арогантността, която пръска техният патрон Румен Радев е силно заразна. Ето какво каза Петков:
"Ясно е че хората, с които ще се заобиколим ще са със същия профил като нас - висока почтеност и успешна кариера извън политиката. Това за нас е много важно. За да са независими. Ще искаме почтеността да е доказуема – не само на думи, но да се открият вс методи за пълна прозрачност: от къде са им среддтсвата и с какво разполагат. Ще искаме да декларират всичко".

 

И продължи с изтърканите и до болка втръснали опорки, които той и олигархичните кръгове, които стоят зад този проект, разпространяват от половин година:
"Най-добре щеше е да си направим наша партия. Нямаме време. Но това показва, че зад нас няма партия носител. Ние влязохме в политиката за 60 дни. Като видяхме очакванията на хората решихме дали можем да жертваме не само 4 месеца а 4 години за страната. Решението не беше лесно. Ще търсим хора като нас. Това което се случва сега не беше предвидено. Декларираме че това няма да е президентска партия. Ние го подкрепяме на база принципи. Това няма да е негова партия".

 

Кирил Петков призна, че са имали "неприлични" предложения към "Екогласност":
"Лудост е да правиш еднакви неща и да чакаме различни резултати. Няма да влезем в ситуация някой да ни нарежда старите си методи. Гледаме варианти за нов проект с регистрирана партия. С който и да излезем, условието ще бъде: доверете ни се, видяхте какво можем. Ще говорим с такива като "Екогласност" и с тях също. Към всички това ще е условието. Не искаме споделена идея, а да продължим това което сме започнали. Виждаме интерпретациите затова искаме да изчистим темата кои са нашите партньори веднага да го съобщим. Ще бъде до дни". "Няма да има идеологии", добави Кирил Петков. 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени