Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу възможността за съставяне на редовно правителство, политици от ПП-ДБ са били записвани от службите (ВИДЕО)

Използвани са записващи устройства в нашите централи и в сградите на НС, извадки от видеоразговори и телефони, добави той

Брифинг на Кирил Петков
Брифинг на Кирил Петков Източник: Скрийншот видео кадър

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в НС и нашите офиси, по време на Изпълнителен съвет, Национален съвет, срещи в парламента. Записи, както от ПП, така и на хора от ДБ. Това съобщи на извънреден брифинг съпредседателят на ПП Кирил Петков.

 

"Използвани са записващи устройства, извадки от видео разговори и телефони. Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство.

 

"Службите знаят, че ако се състави правителство, ще сменим техните ръководства. Но ще направим дълбоки реформи, които целят изкореняването на превзетите хора, служители, отдели", добави Петков.

 

Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство", заяви Петков.

 

"Дошло е време разделно - или ние ще успеем да сменим тях или те ще разбият нас и България", каза Петков по адрес на прокуратурата и службите.

 

Като инструмент за това Петков посочи, че е използван "емоционално нестабилен политик" - Радостин Василев, който се разследва от главния прокурор Иван Гешев. Петков засегна и взимането на имунитета на Василев - той първо бил окей да си го запази, впоследствие се отказал. "Над 10 часа записи са синтезирани в 4 минути", каза още Петков. 

Петков припомни казуса около поискания от Гешев имунитет на Василев. По думите му първо Радостин Василев е поискал да не го дава, а парламентарната група го е подкрепила. След това изненадващо той решава да се откаже от него.

 

Петков официално потвърди, че Василев е поискал да е министър на спорта, но му е било отказано, което го е довело до "тези емоционални състояния".

 

Лидерът на ПП заяви, че Василев се е похвалил, че има подкрепата на "държавни центрове на власт", и лица от тъмния сектор, които го подкрепят. "Неговата нереалистична надежда е да започне свой политически проект в утрешния ден, като по негови думи, помогне да взриви държавата".

 

Петков заяви, че записите са манипулирани и извадени от контекст и цитира част от тях:

 

"Бойко Борисов е само медиен противник. Ще изперем Борисов. Той е наш приятел. Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитета на Борисов и реално има схема за неговото пазене. Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма политическа тежест и е само политически пленник. Службите ще бъдат сменени изцяло и новите назначения са съгласувани с посолствата. Няма да се борим с корупцията, не ни трябва Фалконе, няма да се борим с мафията".

 

Петков добави, че в записите има внушения за Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и други европейски политици, с които се цели създаването на дипломатически скандал. Той добави, че се споменават и имена на бъдещи номинации за кметове. 

 

Пeтков намекна, че зад "активното мероприятие" стои президентът Румен Радев. Той изтъкна, че Николай Денков и Мария Габриел са съобщили, че има разбирателство за втория мандат, но въпреки това Радев бави връчването на втория мандат.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени