Кирил Петков за двойното си гражданство: Не се чувствам виновен

Той заяви, че тази част в Конституцията трябва да бъде променена

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: bTV
Бившият служебен министър на икономиката, а сега съпредседател на политическия проект "Продължаваме промяната" Кирил Петков не изпитва морална вина към никого, а даже се гордее с нещата, които е направил. Коментарът си той направи в интервю за bTV по повод решението на Конституционния съд за неговото канадско гражданство. 
 
"Като във всяка правова държава, аз приемам решението и съм готов да понеса отговорността по закона. Доколкото разбирам - това ще бъде една глоба, от моя гледна точка, нали, законовата държава това изисква. Но аз нямах усещането, че правя нещо грешно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни изисквания по Конституция", добави той. 
 
Според решението, Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обясни, че когато е подписвал декларацията, че не е гражданин на друга страна, не е говорил с президента по темата с внесените документи и отказа.  
 
Той заяви, че тази част в Конституцията трябва да бъде променена, за да не "минават 2 млн. българи в този филм на ужсатие, през който преминах аз". С което доказа, че той и партията му биха следвали една крайно неприемлива практика - да се променят онези закони, които те сметнат, че са ги засегнали, след като не са ги изпълнявали, вкл. и конституцията. 
 
"По тази тема не сме говорили с президента, защото моето съзнание беше, че съм изпълнил нормативното изискване. Бях отишъл при нотариуса си, написах волеизявлението си, заверих го нотариално, изпратих документите до Канада и платих таксата си. КС каза, че административната бележка е по-важна от волеизявлението на българския гражданин, това трябва да го променим, защото за мен това е загуба на суверенитет“, коментира Кирил Петков.  
 
Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, докато бях министър, ще ги върна, заяви още той и каза, че след решението се е чул с президента и му е благодарил. Самият държавен лава му е заявил пък, че трябва да се уважи това решение, но би се радвал да има повече министри като Петков.
 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени