Кирил Петков забърка грандиозен международен скандал - предпочел компанията на Бориславова пред тази на евролидерите в Солун

Липсва от видеа и снимки на срещата и последвалата вечеря

Кирил Петков отсъства и на официалната вечеря
Кирил Петков отсъства и на официалната вечеря

Премиерът Кирил Петков е избрал компанията на началника на кабинета си и говорител на правителството Лена Бориславова, вместо тази на евролидерите в Солун. Това става ясно от видео кадри от кръглата маса (работна вечеря) на SEECP (Срещата на върха на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа), публикувани от в нюзрума на сайта на Европейския съвет, както и от снимки на вечерята.

 

От видеото се виждат кадри с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с премиера на РСМ, както и колегата му от Албания Еди Рама, присъства хърватският премиер Андрей Пленкович, вижда се президентът на Сърбия Александър Вучич, но от българския премиер Кирил Петков и Лена Бориславова няма и следа. Кирил Петков отсъства и от официалните фотографии на участниците в срещата. Не се вижда и на вечерята, както лъже Министерският съвет. 

 

Ето откъс от Декларацията, приета на срещата и поместена на официалния правителствен сайт в Гърция:
"Под председателството на министър-председателя Кириакос Мицотакис, ние, участниците в срещата на върха на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (SEECP), президент Борут Пахор, президент Мило Джуканович, президент Вьоса Османи-Садриу, президент Шефик Джаферович, министър-председател Наталия Гаврилица, министър-председател Димитър Ковачевски, министър-председателят Еди Рама, министър-председателят Андрей Пленкович, вицепремиерът Сорин Гриндяну, външният министър Никола Селакович, министърът на външните работи Теодора Генчовска и заместник-министърът на външните работи Фарук Каймакджи. В присъствието на председателя на Европейския съвет г-н Шарл Мишел и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC) г-жа Маджлинда Брегу…". Край на цитата! Кирил Петков не е присъствал, това е сигурно без никакво съмнение. 

 

Кириакос Мицотакис приветства участниците в срещата, Петков го няма там
Кириакос Мицотакис приветства участниците в срещата, Петков го няма там Източник: Асошиейтед прес

Въпросната международната среща е част от Процеса за сътрудничество в Източна Европа (SEECP). Тя е среща на балканските държави – т.е. и нашите съседи и то най-високо възможно държавно равнище. Тя с участието на Шарл Мишел, председател на най-върховния орган на ЕС – Европейския съвет и с генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC) г-жа Маджлинда Брегу, т.е. само пълен безхаберник и човек, който няма реална представа къде се намира, не би й обърнал внимание.

 

Обсъждало се е международното сътрудничество, ЕС и Балканите, енергийната и газова свързаност и взаимопомощ, сигурността, развитието с общи усилия на пограничните райони, войната на Русия в Украйна и т.н. Отсъствието на премиера ни при условие, че е бил в Солун по същото време, е грандиозен международен политически скандал. Така той е демонстрирал неприязнено отношение към ЕС, към държавите, с които живеем на полуострова и не си е мръднал пръста нито да развива отношенията на България с тях, нито да защити и аргументира основни български приоритети.

 

Припомняме, че същата вечер  Петков и Бориславова  бяха засечени в ресторант в  Солун. В краткото видео Петков и Бориславова се смеят с неизвестен мъж и се чува думата " F-16". Това се случи ден след като в публичното пространство излезе и друго видео, от охранителна камера за което се твърди, че са хванати да се усамотяват в апартамент.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени