Клюкарят Денков: От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици

Премиерът в оставка заяви, че е знаел за натиск над Живко Коцев да напусне поста главен секретар на МВР

Николай Денков отговаря на въпроси във Фейсбук
Николай Денков отговаря на въпроси във Фейсбук Източник: Пресцентър на МС

От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно Петя Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват, защото си върши работата. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook. 

 

"Откакто беше назначена тя начело на Агенция "Митници", има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има "сляпо петно" по отношение на корупцията", допълни той. И уточни, че никога не е говорил с Банкова, но я определи като човек с отлична репутация.

 

Денков обясни, че е поискал официално информация от ДАНС по казуса. "За да я получа, трябва специално разрешение от СГП, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите.

 

Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност. Регулаторите и службите имат огромна власт. Пример е ситуацията с митниците, излиза една служба и арестува директора ѝ. Кой ще ни каже кой е прав? Службите са безконтролни. А ако се окаже, че могат да прикриват каналите? Злоупотреба с тях може да доведе до сериозна промяна в резултата в изборите", посочи той. 

 

Относно оставката на главния секретар Живко Коцев премиерът подчерта, че знае, че отдавна има натиск върху него да напусне. "Когато в една институция хората не могат да работят като екип, много трудно се получават резултати. Ако в едно министерство главният секретар и министърът не могат да работят заедно, много трудно ще се случат нещата", коментира той.

 

По думите му ротацията се е провалила, защото някой измежду Борисов и Пеевски е искал избори. "Основните спорове бяха дали сме готови да подпишем споразумение, в което реформите да имат срокове. Другата страна не искаше това. Ако говорим за едно име на министър, защо към нас се прехвърля упрекът? Толкова ли е важен Калин Стоянов, че да отидем на избори? Преди 10 месеца казахме, че при ротацията ще се сменим само аз и Мария Габриел. Предложихме на ГЕРБ Калин Стоянов да остане, но да не се сменят и други министри. От партията не приеха, искаха да вкарат министри без контрол и споразумение. Ивелина Дундакова е едно от имената, които са предлагани за министри след ротацията. ГЕРБ настояха да сменим трима министри, но тогава да сменим и Стоянов. Тя беше съвсем естествено предложение, има безупречна репутация", подчерта Денков. 

 

Според него кабинетът би бил в същия състав, ако сега има възможност да предложи имена на министри. "Министрите на културата, образованието, иновациите и растежа и на туризма са предложени от Мария Габриел. Калин Стоянов за пръв път беше споменат от Бойко Борисов. Йоловски беше предложен от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Ако зависеше от мен, щях да сменя и двамата. Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние защото министърът не успява да организира екипа. Напускат хора, има проблеми. Йоловски обслужи желанието на ГЕРБ да отпаднат машините за гласуване на местния вот, той е под техен контрол, защо да го сменят? Чувам, че ще остане в служебния кабинет, все пак отново идват избори", обясни той. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени