Кметовете: Да лепиш етикет за всички 240 общини, че са "маскари", това няма да реши проблема

Градоначалниците са на мнение, че трябва да се даде старт на преговори между НСОРБ и Министерството на финансите

Община Благоевград

Община Благоевград

Източник: Zonanews
Хасково

Хасково

Източник: Facebook
Община Благоевград
Хасково
Предстои ли ревизия срещу субсидия? Продължение по темата за високите сметки за енергия и помощта за общините и за критериите за общини с безгрешни обществени поръчки.
 
"Мисля, че не е нормално, даде се някакъв старт на преговори между НСОРБ и Министерството на финансите и смятам , че трябва да продължи, защото това , което се пуска в публичното пространство от отговорни хора не е е отговорно и нямаме нужда от излишни конфликти при цялата криза" коментира пред БНР кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.
 
"Не трябва да се разделяме едните на "хубави" другите на "крадци" и просто трябва да се намери разумно решение на ситуацията. 265 общини сме и принципът е ясен за кое колко плащаме - увеличението за ток и газ е между два, два и половина пъти скочило. Нашата община за  ел. енергия през 2020 година декември месец е платила около 55 хиляди лева, а този декември - 2021 - 112 хиляди 517 лв. А бяхме много дисциплинирани и затова организирахме общинските сгради (детски градини, училаща, кметство...) на газ. И пак платихме и за газа двойно.
 
И накрая наградата е как сме "най-лошите" - не трябва да се правят такива безотговорни изказвания, имаме си Национално сдружение на общините , която предлага конкретни условия, без да се изхвърля... Няма връзка това, което се говори от София и това, за което говорим от общините. Има си АДФИ и Сметната палата - те си контролират нещата, ако има проблем с обществените поръчки, но да лепиш етикет за всички 240 общини, че всички са маскари, това няма да реши проблема. Има си законови механизми за обществените поръчки, но каква е връзката с цената на газа и тока?", попита още Москов и призова проблемите да не се политизират, да не се решават през медиите.
 
"Напълно подкрепям колегата Москов от Гоце Делчев. Общините са едни от най-проверяваните в държавата институции", коментира пред БНР кметът на Димитровград Иво Димов. Сметна палата всяка година заверява годишния и финансов отчет на всяка една община с бюджет над 10 млн.лв. Тези проверки са "за вярно и честно представяне на финансовото и икономическо състояние на общинския бюджет и преустановяване на нередности". Докладът се изпраща в АДФИ и следва нова проверка. Пак Сметната палата прави одит на съответствието на на взетите решения за целесъобразност и законосъобразност и изразходваните бюджетни средства. Всеки един разход минава през подписа на 6-7 човека. Затова не е добре да изостряме нещата. Защото на всички ни е ясно, че има проблем в държавата. А държавата сме всички ние - всички власти", заяви още Димов.
 
По думите му, трябва да се има предвид, че общините не могат да спрат социалните и образователните дейности и да чакат проверка и компенсации едва след това.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени