Коалиционният съвет на управляващите завърши с фиаско - не се разбраха нито за Украйна, нито за нов шеф на БНБ, нито за РСМ

Кирил Петков дори обмислял през юни-юли да внесе вот на доверие към правителството по темата за Македония

Коалиционен съвет
Коалиционен съвет

Без разбирателство по нито една от важните теми - дали да изпращаме оръжие за Украйна, кой да бъде новият шеф на БНБ и да падне ли ветото за Македония, е завършил късно снощи лидерският съвет на коалицията. След три часа дебати главатарите на четворната коалиция не са постигнали консенсус по нито една от темите.


Единствената официална информация бе снимка във Фейсбук, публикувана от премиера Кирил Петков, на която се вижда, че във форума участват той, Корнелия Нинова, Тошко Йорданов, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Георги Свиленски и Владислав Панев.  На снимката се забелязва, че Тошко Йорданов показва среден пръст - вероятно да покаже мненията си за българите, които ги избраха. 

 

По темата за бъдещия гуверньор на БНБ

Нито Кирил Петков, нито Тошко Йорданов са отстъпили от внесените от нехните партии кандидатури - на Андрей Гюров и на Любомир Каримански. Не помогнали уверенията на другите участници в съвета да се стигне до вътрешен коалиционен консенсус, не били взети под внимание и изказаните мнения, че нито единият, нито другият показаха качества за този пост и че е по-добре да се започне нов конкурс с участитето на истински банкери експерти. Неведнъж Кирил Петков и Тошко Йорданов са изостряли тона помежду си. Накрая решението било - и двете кандидатури влизат в залата и парламентът решава.  А там спорът ще го реши опозицията - ГЕРБ и ДПС. 

 

По темата дали да изпращаме оръжие за Украйна

Лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично заявява, че това е червена линия за участието на БСП в правителството и че тя няма да подпише такова решение. Въпреки внесеното от ДБ предложение за решение на Народното събрание лидерите на коалицията и по този въпрос нямали единно мнение, съобщава сайтът Епицентър.бг, на особено близката до Корнелия Нинова Валерия Велева. По-скоро се смята, че няма да се стигне до такава ситуация, която да изисква от нас да пращаме оръжия за воюваща страна. 

 

"Позицията на БСП за изпращането на военна помощ в Украйна е ясна. Това за нас е червена линия", заяви Георги Свиленски от БСП преди коалиционния съвет."БСП няма да допусне изпращането на военна помощ за Украйна”, категоричен бе председателят на ПГ на БСП.

 

Според военния министър Заков подобен дебат в парламента е малко закъснял."България не може да предостави този особен вид оборудване, от което има необходимост Украйна, например самолети и противовъздушни системи и т.н. Става дума за много специфично оборудване. Това специфично оборудване ние не можем да го предоставим наистина какво можем?", категоричен е министърът. Министерството на отбраната вече е задвижило процедура по предоставяне на каски и бронежилетки за населението на Украйна.

 

По темата за Македония - бъдещ взрив в правителството

И ако по тези две теми, каквото и да бъде решението, коалицията няма да се разпадне, то по темата за Македония - управляващите ще бъдат изправени пред взрив. От публичните изявления на премиера Кирил Петков е ясно, че той търси начини да направи така, че ветотото на България за РСМ да падне в края на юли. Личи си, че е поел ангажимент това да стане на всяка цена, без да отчита последиците нито за живота на това правителство, нито за държавата. Нинова, Трифонов, Христо Иванов и Атанасов са категорични, че ветото не може да се вдигне без да Скопие да изпълни краузите по Договора.  За Кирил Петков обаче това няма значение, защото той се движи под външен диктат.

 

По информация на Епицентър.бг, Кирил Петков дори обмислял през юни-юли да внесе вот на доверие към правителството по темата за Македония. Но, ако той наистина предприеме този ход, ще повтори съдбата на Филип Димитров, който в постоталитарната история бе първият премиер, паднал от власт, след поискан вот на доверие. Преди два дни Кирил Петков обяви, че чака изключително позитивни сигнали от съвместната Историческа комисия, която заседаваше два дни в Скопие. Днес обаче нейният зам.-председател доц. Наум Кайчев определи резултатите като "твърде скромни". За богомилството са постигнали съгласие, но за същността и произхода на Охридската архиепископия - преговорите ще продължат. Следващата среща ще е в София на 12 и 13 май. Разговорите вървят доста бавно, подчерта доц. Наум Кайчев. Така че, премиерът не може да се опре дори и на Историческата комисия, за да наклони везните за отваряне пътя на Скопие към Брюксел. А всички социологически проучвания показват, че българските граждани са втвърдили позициите си по отношение на Македония.

И ако Кирил Петков тръгне срещу народа - изходът ще бъде само един - сваляне от власт. 

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени