Коалиция ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство на президента Радев (ВИДЕО)

Бяхме подготвени с екип и политики. За мен е арогантно и безотговорно, политически незряло, отстаналите парламентарно-представени партии да откажат разговори с нас, заяви Даниел Митов.

ГЕРБ-СДС връща мандата
ГЕРБ-СДС връща мандата Източник: Facebook

Мандатът бе върнат от номинирания за министър-председател Даниел Митов, след като тази сутрин ИК на ГЕРБ  взе решение да не се представя в парламента проекто-кабинета, обявен преди два дни. Това стана след отказите за консулнтации от страна на Демократична България и "Има такъв народ".

 

"Бяхме подготвени с екип и политики. За мен е арогантно и безотговорно, политически незряло, отстаналите парламентарно-представени партии да откажат разговори с нас. Затова връщаме мандата", заяви Даниел Митов.

 

"Надявам се да има диалог и доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство на основата на принципи и приоритети. Направено е честно и прозрачно предложение за управление", отговори  Румен Радев. В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората политическа сила за съставяне на мандат, заяви президентът Радев.

"Искам да благодаря за усилията, които положихте за сформиране на правителство. В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората политическа сила за съставяне на правителство. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента", каза още Радев.

 

По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот. В случая това е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Ако и тя откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандата на трета партия по негова преценка, независимо от резултата ѝ на парламентарните избори. 

 

 

Още от "Политика"

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени