Коалиция Синя България внесе в прокуратурата сигнал срещу ЦИК

Съгласно чл. 58, ал. 3 от Изборния кодекс решенията на съда не подлежат на обжалване, те са окончателни и влизат в сила незабавно

Върховен административен съд (ВАС)
Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews

Коалиция "Синя България" внесе в прокуратурата сигнал срещу ЦИК, за неизпълнение на влязло в законна сила решение на Върховния административен съд.

 

С отказа си да изпълни решението на ВАС като регистрира в листата на Синя България за кандидати за членове на Европейския парламент от Република България под номер 3 Христо Атанасов Костов, ЦИК не само погазва българското законодателство, но и грубо нарушаване на конституционното право на български гражданин да се кандидатира и да бъде избиран.

 

Съгласно чл. 58, ал. 3 от Изборния кодекс решенията на съда не подлежат на обжалване, те са окончателни и влизат в сила незабавно.

 

Централна избирателна комисия (ЦИК)
Централна избирателна комисия (ЦИК) Източник: ЦИК

С оглед продължаващото бездействие на ЦИК, след постановяването на цитираното съдебно решение, на 18.05.2024 г. подадох по електронна поща заявление, с което им обръщам внимание, че решението на съда е влязло в законна сила и следва да бъде изпълнено от тях.

 

На проведеното по-късно същия ден заседание, заявлението ни беше докладвано само "за сведение", като не последва никакво реално действие по изпълнение на съдебното решение. До настоящият момент от ЦИК все още отказват да изпълнят влязлото в сила съдебно решение.

 

В конкретния случай с бездействието си длъжностните лица от състава на Централната избирателна комисия не само, че фактически нарушават закона, осуетявайки изпълнението на влязлото в законна сила съдебно решение (което бездействие от обективна страна разкрива признаците на деянието, чийто фактически състав е описан в чл. 296, ал. 1 НК), но и по същество отказвайки, напълно незаконосъобразно да регистрират кандидат, за когото съдът надлежно е констатирал, че отговаря на изискванията за регистрация, грубо показват конституционно закрепените му изборни права да участва в насрочените за 09.06.2024 г. избори (което разкрива признаците на деянието, чийто фактически състав е описан в чл. 167, ал. 5, вр. ал 1 НК).

Още от "Политика"

Военният министър ген. Запрянов: България ще достави още излишно военно оборудване на Украйна

НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков: Независимо какво ще предложи Борисов, ние ще бъдем ясна опозиция

Според Николай Денков, член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", важно е демокрацията в България да продължи да работи още по-добре и ПП ще бъде гарант за това

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени