Комисия в парламента ще разследва "Исторически парк" на Ивелин Михайлов

18 депутати ще бъдат част от нея, председателят ще бъде определен от Рая Назарян

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Парламентът създаде временна комисия, която да провери за "данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов – идеолог на ПП "Величие", и изградения в с. Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк".

 

Единствено предложение за председател бе Цвета Рангелова от "Възраждане", но след 2 гласувания тя не събра необходимите гласове. Позицията трябва да бъде определена от Рая Назарян, стана ясно от изявление на председателстващата парламентарното заседание Росица Кирова.

 

Росица Кирова, зам.-председател на НС
Росица Кирова, зам.-председател на НС Източник: Zonanews

Решението мина с гласуване точка по точка. За името - с 136 гласа "за", 17 "против" (11 от ДПС и 6 независими) и 8 "въздържали се". Финалният вот бе 143 "за", 17 "против" и двама "въздържали се". Заради скандалите във "Величие" и разпада на парламентарната им група, "Възраждане" и ИТН решиха да внесат предложението им без корекции - и те били избрани от българския народ. Искра Михайлова от "Възраждане" обеща да са обективни и коректни, всеки да изрази позициите си и да се установят данните по казуса.

 

Александър Ненков, ГЕРБ-СДС
Александър Ненков, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

По-рано, по предложение на Александър Ненков от ГЕРБ парламентът удължи работното си време с точно тази точка. Комисията ще се състои от 18 депутати, на паритетен принцип по трима от парламентарна група ще са в комисията. Ще работи месец и може да изслуша компетентните органи постъпвали ли са сигнали срещу дейността на парка и какви мерки са предприети.

 

Ивайло Митковски, ПП-ДБ
Ивайло Митковски, ПП-ДБ Източник: Zonanews

Ивайло Митковски от ПП-ДБ посочи, че е важно да се разследва казуса. И заподозря, че има много въпросителни около финансирането на парламента и на самата партия "Величие", затова формацията ще подкрепи създаването на комисията. 

 

Юлиана Матеева се обиди на твърдението, че хора от "Величие" са искали такава комисия, било направено от трима независими, които преди това били част от групата. "Омерзително е НС да се използва за разчистване на сметки", каза тя. И посочи, че не е акционер в парка, нито е адвокат на Михайлов. Било срамно НС да се занимава с подобни въпроси", каза новата депутатка.

 

"Не превръщайте Народното събрание в разследващ орган, не това е неговата функция", призова Борислав Гуцанов от БСП.  После уточни, че разследването може да се направи от съответните органи.

 

Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов Източник: Zonanews

"Утре ще се внесе друга комисия, за една малка община, или нещо друго", каза той. Гуцанов обаче потвърди, че ако бъде съставена комисия, БСП ще участва в нея.

Още от "Политика"

България и Германия подписаха споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК поставя под въпрос законността на изборите, намесва се недопустимо в изборния процес

Според източници от комисията председателят на ЦИК Камелия Нейкова е дала знак на ДПС-Доган, че могат да бъдат сигурни, че ще получат желаната от тях регистрация за явяване на избори

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени