Комисията по отбрана одобри изпращането на неизправни ракети C-300 на Украйна

"За" гласуваха 11 депутати, а "против" четирима

ЗРК С-300
ЗРК С-300 Източник: Wikipedia

Комисията по отбрана одобри предложението България да изпрати неизправни ракети C-300 на Украйна. Решението бе взето по време на извънредно заседание на Комисията по отбрана днес - "за" гласуваха 11 депутати, а "против" четирима. Комисията реши да бъдат изпратени и боеприпаси за стрелково оръжие 56 калибър с отпаднала давност. "В Министерството на отбраната ежегодно се прави оценка на оборудването. Както вие отбелязвате, в случай, в който не могат да бъдат възстановени (ракетите С-300, бел. ред.), се търсят алтернативи. Разполагаме с такива ракети от тази номенклатура, които няма как да бъдат възстановени", обясни Тагарев.

 

По думите на министъра България ще предложи неизправните ракети на Украйна, а те ще вземат решение дали ще им бъдат потребни, или не. Според министерството на отбраната украинската страна има капацитета да ремонтира неизправните ракети С-300. "Ние даваме на Украйна това, което е неизправно и не можем да използваме. Аз бих препоръчал ние да предложим тези ракети и ако те потвърдят потребност, да ги предоставим с вашето решение. Ежегодно от Министерството на отбраната излизат други номенклатури, които също представляват интерес (за украинската страна, бел. ред.)", каза още той.

 

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни на присъстващите представители на проруските партии БСП и Възраждане, че относно ракетите С-300 в продължение на две години е имало отворена обществена поръчка за ремонт, която е била прекратена през 2022 година, заради това, че не е можело те да бъдат ремонтирани. Гаджев каза още, че на българската страна е препоръчано да поиска тяхната замяна с руски такива, но това е било отхвърлено.

 

Министър Тагарев обясни, че българската страна няма намерения да предоставя зенитно-ракетни си комплекси, а единствено дефектните ракети. "В България няма капацитета за ремонт на такива изделия. Въпросът е дали на тях им трябват. Може да се окаже, че ще им дадем една част, а друга няма. Тези комплекси са с ограничен ресурс. Въпросът е сложен и не е ясно колко ще струва ремонтът на такива ракети", обясни министърът.

 

Заместник-командирът на Военновъздушните сили Петьо Мирчев обясни, че срокът за изправността на ракетите е регламентиран. Той каза, че такива инспекции се правят всяка година. По неговите думи зенитно-ракетните комплекси С-300 се проверяват и след тях излизат доклади, в които пише дали ракетите са изправни, или не. По думите му тези ракети са били неизправни. Той не обяви причината, защото информацията е класифицирана.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени