Комисията по отбрана прие: Даваме безвъзмездно бронетранспортьори на Украйна

Тези средства са неизгодно скъпи за поддръжка и неизползваеми за охраната на границите, както и за нуждите за пожарната, каза заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника подкрепи парламентарната комисия по отбрана. Десет депутати гласуваха "за" и пет – "против".

 

Споразумението е подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. То е в изпълнение на решението на Народното събрание от юли т.г. 

 

Тези 130-150 бронетранспортьора няма да повлияят на бойните действия в Украйна, посочи депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов.

 

Тези средства са неизгодно скъпи за поддръжка и неизползваеми за охраната на границите, както и за нуждите за пожарната, каза заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова.

 

В решението е записано България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи. 

 

В началото на август правителството одобри проекта на споразумение. С решението на Министерския съвет се упълномощи министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация. 

Още от "Политика"

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

Служебният премиер посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени