Комисията по външна политика ще обсъди в 15 часа френското предложение

Протоколът е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Комисията по външна политика ще проведе заседание в сряда, на което ще бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие. Заседанието ще се проведе в 15 часа.

 

Във френското предложение се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

 

Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г.

 

Във вторник от "Продължаваме Промяната" поискаха министър Теодора Генчовска да свали секретния гриф относно внесените във външната комисия документи.

 

От своя страна от МВнР отговориха, че преговорните документи между България и Република РС Македония нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет.  

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени