Компенсации за май и юни от 200 лв. за бизнеса. Под 200 лв. и всичко над 200 лв. на мегават ще бъде компенсирано с 80% от дъражвата

Разбрахме се, че заедно с бизнеса ще работим заедно за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации, каза Кирил Петков

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МС

Компенсации за май и юни от 200 лв., под 200 лв. и всичко над 200 лв. на мегават да бъде компенсирано с 80% от дъражвата. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг в Министерски съвет.

 

По думите му това дава възможност българския бизнес да няма притесненя за май и юни. Договорихме се, че цените от април за природния газ също ще бъдат компенсирани от държавата. Обсъдихме успехите на българското правителство с договарянето на природен газ дългосрочно.

 

Фактът е, че азерския газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка. Не е било защото няма капацитет този газ да бъде вкаран, отбеляза Петков. Разбрахме се, че заедно с бизнеса ще работим заедно за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации.

 

Да имаме дългосрочен план, в който всеки един от бизнесите да могат да прогнозират какви ще им бъдат разходите за енергия, допълни още премиерът. Имахме позлвотворен диалог. Срещнахме общите интереси на цялото общество. Мерките, които правителството обеща да продължат е с изричната договорка, че ще имаме дългосрочно и трайно решение от 1 юли насетне.

 

Ние можем да успокоим всички бълграски предприемачи, всички работещи хора и всички онези, които очакват цените да не се покачват, а да се покачват възможностите на хората да бъдат по-платежеспособни. Търсим решения и разчитаме и в бъдеще да имаме ползотворен диалог. такъв, какъвто беше днес, уточни представител на работодателските организации.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени