Конституционният съд на Германия през 2009 г.: Машинното гласуване е рисковано, тайната на вота не е гарантирана

Може да доведе до манипулиране на вота

Конституционният съд на ФРГ
Конституционният съд на ФРГ Източник: Das Bundesverfassungsgericht

През 2009 г. Конституционният съд на ФРГ решава, че машинното гласуване е крайно рисковано, нарушава конституционни принципи и може да доведе до манипулиране на вота, а тайната му да бъде нарушена. Ето какво пише в Ръководните начала към решението на КС на ФРГ от 3 март 2009 г.:

 

1. Принципът на публичност на изборите, изведен от чл.38 (Общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване) във връзка с чл. 201 ал. 1 (ФРГ е демократична и социална държава) и ал. 2 (Цялата власт произтича от народа) на Основния закон на ФРГ повелява всички основни стъпки на изборния процес да могат д абъдат подлагани на проверка от страна на обществеността, освен ако други конституционни повели не оправдават изключение от това правило (тайната на вота).

2. При използването на електронни изборни устройства съществените действия на акта на избор и на установяване на изборния резултат трябва да могат да бъдат проверени от гражданите по надежден начин, без да са необходими специални технически познания. 

 

В това свое Решение Конституционният съд на ФРГ постановява следното:

1. Изборите трябва да се извършват от народа, самостоятелно и публично, в условия на пряка ангажираност на гражданите с организацията и провеждането на изборния процес и преброяването на резултатите. 
2. Това е израз на конституционния принцип, че цялата власт произтича от народа. След като властта произтича от народа, то народът трябва да провежда изборите по публичен и обясним за всеки обикновен гражданин начин.
3. Машинното гласуване е рисково по принцип, защото машината може да се повреди, а също така и софтуерът може да се повреди в хода на работа и освен това може да бъде манипулиран въшно.
4. Тайната на машинния вот не е гарантирана.
5. Машинното гласуване оже да бъде допуснато само при следните, абсолютно задължителни условия:
а) машините да разпечатват контролни разписки, на които гражданинът да види как машината е отчела неговия глас;
б) контролните разписки да бъдат поставяни в урна, по традиционния начин;
в) контролните разписки да бъдат преброявани от секционните избирателни комисии, по традиционния начин;
г) след преброяването на разписките резултатът да се сверява с резултата в машинния протокол. Ако има разлика за валиден се приема резултатът от броенето на разписките.
6. Машината може да служи само като техническо помощно средство за ибягване на недействителни бюлетини, но тя не може да събира, изчислява и посочва резултата от вота, без върху този процес да бъде осъществяван публичен и демократичен контрол от страна на обществото.

 

Изборна процедура с машини, която не отговоря на горните условия, следва да се счита за ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА. След измененията на българския Изборен кодекс процедурата при нас не изпълнява условията по точка 5, букви в) и г). 

Още от "Политика"

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Прочетете повече прочетете повече

Младен Маринов с безпощаден коментар за скандала със секретаря на Радев: Свидетели сме на нов корупционен феномен – назн

Припомняме, че замесения и в афера с Бобокови и обвиняем Узунов, се появи вчера в поредица видеозаписи, публикувани в сайта сайта "Афера"

Прочетете повече прочетете повече

Даниел Панов и д-р Костадин Ангелов представиха листата на ГЕРБ-СДС във Великотърновска област за 46-то НС

Довършването на магистрала "Хемус", изграждането на нов южен вход на Старата столица и модерното логистично съоръжение за комбиниран транспорт в Горна Оряховица остават водещи за коалицията

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени