Конституционният съд потвърди решението на парламента да няма референдум срещу еврото

Решението на съда е подписано с особено мнение на Янаки Стоилов и със становище на Атанас Семов

Конституционен съд (КС)
Конституционен съд (КС) Източник: Zonanews

Конституционният съд отхвърли искането на "Възраждане" решението, с което Народното събрание отказа провеждането на референдум за запазване на българския лев, да бъде обявено за противоконституционно. Решението на съда е подписано с особено мнение на Янаки Стоилов и със становище на Атанас Семов.

 

В допълнение съдът единодушно отказва да се произнесе дали начинът, по който е зададен въпросът, а именно "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?" е конституционосъобразен. Пълният текст на решението ще бъде публикуван допълнително.

 

Междувременно, докато съдът заседаваше, "Възраждане" организира тази сутрин протест пред сградата на Министерския съвет, където се помещава и Конституционният съд. Протестиращи запалиха докаран от тях автомобил, хвърляха димки и пиратки, като изсипаха на тротоара бали сено и животински изпражнения.

 

За кратко част от автомобил, на който пише "Оставка, предатели", горя, тъй като върху него беше поставено чучело, изобразяващо конституционен съдия, което беше запалено.

 

Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че според него Конституционният съд ще извърши престъпление, по думите му "тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна". От "Възраждане" се заканиха, че ще продължат с протестите.

Още от "Политика"

ЦИК предложи на президента Румен Радев да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково

На 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Емил Радев: Политически спекуланти предричаха хиляди мигранти от Австрия, а върнатите са 69

При избори 2 в 1 у нас по всяка вероятност националните теми ще вземат превес и може да изтласкат въпросите за европейските политики в периферията на кампанията, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени