Конституционният съд потвърди решението на парламента да няма референдум срещу еврото

Решението на съда е подписано с особено мнение на Янаки Стоилов и със становище на Атанас Семов

Конституционен съд (КС)
Конституционен съд (КС) Източник: Zonanews

Конституционният съд отхвърли искането на "Възраждане" решението, с което Народното събрание отказа провеждането на референдум за запазване на българския лев, да бъде обявено за противоконституционно. Решението на съда е подписано с особено мнение на Янаки Стоилов и със становище на Атанас Семов.

 

В допълнение съдът единодушно отказва да се произнесе дали начинът, по който е зададен въпросът, а именно "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?" е конституционосъобразен. Пълният текст на решението ще бъде публикуван допълнително.

 

Междувременно, докато съдът заседаваше, "Възраждане" организира тази сутрин протест пред сградата на Министерския съвет, където се помещава и Конституционният съд. Протестиращи запалиха докаран от тях автомобил, хвърляха димки и пиратки, като изсипаха на тротоара бали сено и животински изпражнения.

 

За кратко част от автомобил, на който пише "Оставка, предатели", горя, тъй като върху него беше поставено чучело, изобразяващо конституционен съдия, което беше запалено.

 

Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че според него Конституционният съд ще извърши престъпление, по думите му "тези хора, които ще го извършат, заслужават доживотен затвор без право на замяна". От "Възраждане" се заканиха, че ще продължат с протестите.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени