Консултации при Румен Радев за избор на председател на ЦИК (НА ЖИВО)

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че лидерът на партията Борисов е изтеглил номинацията на Ципов по желание на самия Ципов

Нови консултации за председател на ЦИК
Нови консултации за председател на ЦИК

Парламентарно представените партии днес отново са на "Дондуков" 2, за да проведат консултации с президента Румен Радев за номинация и избор на нов председател на ЦИК, след като през вчерашния ден ПП ГЕРБ обяви на извънредна пресконференция, че оттеглят кандидатурата на Красимир Ципов, която бе и единствената. Мотивът за решението по думите на лидера на партията Бойко Борисов е, за да се избегне "капана", който са им поставили останалите партии. Очаква се втората политическа сила в лицето на "Има такъв народ" да представи своя кандидат за председател на ЦИК, след като миналия път се въздържаха от номинация, въпреки призивите от страна на Мая Манолова и БСП.

 

Радев още в началото на консултациите се опита да направи глупав опит за интрига. Той похвали председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за това, че се е борила за излъчения от най-голямата партия председател в лицето на Красимир Ципов. "Точно така трябва да се бори лидерът на всяка парламентарна група. Да отстоява интересите на своята партия. Но за съжаление и вашите усилия и хилядите симпатизанти на ГЕРБ бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Сега ни остана вариантът някой от по-малките партии да има повече смелост и гражданска отговорност да не се води от тесни лични сметки, а да поеме отговорност в името на провеждането на честни, достъпни и прозрачни избори", коментира Радев.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че лидерът на партията Борисов е изтеглил номинацията на Ципов по желание на самия Ципов. "24 часа имаше лични нападки персонално към Ципов. На тази маса стоят партийни лидери, които отказа дори да се опитат да предложат състав на МС. Само ние предложихме номинация за председател на ЦИК. В ЦИК решенията не се вземам от председателя. Не сме съгласни с Изборния кодекс – за нас там има противоконституционни  текстове. Нашето предложение за зам-председател на ЦИК е Димитър Димитров".

 

"Ситуацията е доста странна. Притеснителни са мотиви за отказа на Ципов от ЦИК. ЦИК е колективен орган и трябва да изпълнява законите, такива каквито са. Всеки може да е несъгласен с някой закон, но трябва да се изпълнява. Ние ще се съгласим с всяко предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател", каза Карадайъ от ДПС.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени