Корнелия Нинова е най-вероятният шеф на 47-ия парламент. Редят и предполагаемите министри

Бившата председателка Ива Митева изнервила Слави със солови преговори

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е най-вероятната шефка на 47-ия парламент. Това потвърждават запознати с хода на разговорите между бъдещите партньори от “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

 

Първоначалните информации бяха, че постът е договорен между ИТН и ПП за Ива Митева, която бе начело на двете кратки 45-о и 46-о събрания. Като такава тя имаше добър диалог с Кирил Петков и Асен Василев, докато бяха служебни министри, и попадна в техния кръг на "почтените".

 

Запознати разкриха обаче, че Митева водела солови преговори за шефския пост в НС и това изнервило Слави Трифонов. В същото време лидерът на ИТН преговаря с Петков и Василев за членовете на правителството, а разпределението на ключовите кресла в парламента върви в пакет с министерските. Така Митева може да стане шеф на правната комисия, в която години бе експерт, преди да влезе в политиката.

 

8 министерски кресла за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ - тази формула за разпределението на постовете в бъдещото правителство посочи пръв социалистът Румен Гечев. Твърди, че била съгласувана с Петков и Василев, а другите партии нямали възражения.

 

Пред "24 часа" от другите сили обаче оспориха формулата - възможни били размествания и БСП и ИТН да имат еднакъв брой министри. А 8-те кресла за партията победителка можело и да вървят отделно, без да се броят двамата служебни министри с покани да останат.

 

Окончателната формула ще стане ясна едва след като бъде подписана управленската програма на бъдещия кабинет, която партиите все още доуточняват. Засега за сигурни да останат от служебния екип от всички партии сочат просветния министър Николай Денков и вътрешния Бойко Рашков, на този етап от квотата на ПП. БСП е твърдо против да дава квота за служебен министър, обясни зам.-шефът ѝ Кристиан Вигенин. Трети сигурен човек на ПП е Асен Василев за финансов министър.

 

Все още обаче не е ясно дали премиер ще бъде Кирил Петков. Продължавало да се умува над варианта служебният Стефан Янев да остане, а Петков да оглави пак икономическото министерство. Част от източниците говорят за напрежение по темата външен министър. ПП настоява дипломат №1 да стане Даниел Лорер, но интригата гласи, че червените лансирали Вигенин, който беше начело на МВнР в кабинета "Орешарски".

 

"Досега в нито един момент не сме коментирали подобно нещо", отрече обаче самият Вигенин. За него най-логично е БСП да получи социалното министерство, защото тази политика е приоритетна за левицата. Но уверява, че ресорите още не били коментирани. Според източници от "Позитано" червените са си харесали още министерствата на образованието и на икономиката, но шансовете им да ги получат са малки.

 

Въпреки че разговорите за имена тепърва предстоят, Слави Трифонов вече бил сигурен за 2 министерства - на младежта и спорта и на културата. За спортен министър се сочи Радостин Василев, който бе номиниран за поста и в проектокабинета на ИТН. Преди да влезе в политиката, Василев бе известен най-вече в спортните среди. Кариерата му на юрист започва от ЦСКА, където успява да спести милиони на клуба, а вече от собствената си кантора е защитавал интересите на множество родни звезди като Кирил Десподов и Спас Делев, съветвал е федерациите по плуване, бадминтон и волейбол.

 

Министър на културата пък вероятно ще бъде оперният певец Георги Султанов, който е внук на актьора Петър Слабаков и племенник на режисьора и евродепутат от ВМРО Андрей Слабаков. Тенорът също бе предложение за тази позиция в проектокабинета на ИТН. Той бе начело на партийния екип на преговорите в сектор “Култура” и даде предложения за опазване на свободните професии. Биографията му сочи, че е работил с всички музикални институти у нас, както и с оркестрите на БНР и Софийската филхармония. Възможно обаче било за културен министър ИТН да предложи сценариста и поет Ивайло Вълчев, който се отказа от депутатското си място, след като бе избран от родния Бургас.

 

Някои вече разчетоха това като знак за подготовка за пост в управлението, защото той е зам.-шеф на ИТН като Тошко Йорданов, но последният не освободи мястото си в НС. Сред министерствата, които се очаква да оглавят хората на Слави, е и земеделското. За поста се гласял експертът Пламен Абровски. Той също бе сред предложените за министри в проектокабинета на шоумена, оглави комисията по земеделие в 46-ото НС. Абровски е бил юрисконсулт в Агенцията по храните, работил е в земеделското министерство по времето на Мирослав Найденов и познава добре европейското законодателство в сектор "Земеделие".

 

Поне 2 поста отиват за "Демократична България". Ако не министър на екологията, съпредседателят в оставка на “Зелено движение” Борислав Сандов ще е вицепремиер по климата. И ще отговаря за прилагането на Зелената сделка. Второто сигурно министерство за ДБ е правосъдното. От ПП вече са отправили предложение към Христо Иванов отново да поеме поста и да направи радикалната правосъдна реформа, за която говори от години.

 

Решението е изцяло в неговите ръце. Колебанието му идва от това, че той пое отговорността за ниския резултат на ДБ на изборите на 14 ноември и хвърли оставка като лидер. Затова можело министърка да е юристката на коалицията Надежда Йорданова, която бе шеф на кабинета на Иванов. Ако ДБ получи третокресло, се очаква да е здравното министерство, а като най-добър избор се сочи пулмологът Александър Симидчиев, който в 45-ото НС оглави здравната комисия.

Източник 24 часа

Още от "Политика"

МС: България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Провеждането на т. нар. президентски избори и в незаконно окупираните територии на Украйна е още едно доказателство за грубо нарушение на международното право

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени