Корнелия Нинова: Имах среща с Петков и Василев на "Позитано" заради изявлението им, че може да няма бюджет до края на 2021 г.

Крум Зарков е един от най-ярките привърженици е на Истанбулската конвенция, разкри Нинова

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: NOVA NEWS
Кирил Петков и Асен Василев бяха в централата на БСП и това е съвсем нормално. Такава среща имаше и тя беше поискана, защото чухме от представители на "Продължаваме промяната" и изведнъж научихме, че няма да се приеме бюджет за догодина до края на декември. Това разкри в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS председателят на БСП Корнелия Нинова.  
 
А всички политики трябва да намерят своята реализация в този бюджет. И когато чухме публично да се казва, че може би няма да се приеме бюджет до края на 2021 г., ние поискахме тази среща. Поискахме да коментираме с ПП "ПП" какво се случва. След тази среща се разбра, че до края на декември няма да има бюджет. Вероятно ще има през януари. 
 
Обсъдихме и параметрите на бюджета най-общо, разкри Нинова. Не сме обсъждали в конкретика числа, а макрорамката на бюджета - настояхме за увеличаване на дефицита от 3 на 4 %. Поставихме въпроса за доходите и политиките за икономическата, социалната и енергийната криза. 

За Мая Манолова сигурно се шегувате, отговори Нинова на въпрос дали са верни слуховете, че на тази среща е обсъждано тя да оглави КПКОНПИ. "Нормално е Кирил Петков да е премиер - първата партия на изборите номинира такъв", каза още тя и продължи: "Не се прие предложението ни за намаляване на ДДС ставката на продуктите в потребителската кошница".
 
Ще се строи нова ядрена мощност - ще се направи анализ дали в Козлодуй или Белене, добави тя. Прието беше нашето предложение да се преосмисли статутът на болниците като търговски дружества, добави Нинова. 

На въпрос дали Радев ще има влияние върху редовното правителство, Нинова каза, че той не е се е обръщал към БСП с предложения за министри. "Не знам как е с другите партии", многозначително каза председателят на БСП. 

Дадохме си сметка, че нямаме конституционно мнозинство и затова решихме, че реформата на съдебната система ще я направим през Закона за съдебната власт. Ще закрием специализирания съд и спецпрокуратурата, ограничаване на правомощията на главния прокурор, налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор, коментира Корнелия Нинова. 
 
Преживях доста предателства - на толкова хора съм помагала, гърбът ми е като тази табла със стреличките. Но предателите нямат значение. Не съм решил дали да се кандидатирам отново. Много е важно правото на членовете да избират председателя. Не бива на предстоящия конгрес да се променя това и да се върне старото положение. 

Личен конфликт с Крум Зарков нямам - предлагала съм го за народен представител дори, когато след предишните избори ми поиска оставката. Той има проблем с партията - Крум Зарков е един от най-ярките привърженици на Истанбулската конвенция и джендър идеологията. Това каза в края на участието си в предаването "Офанзива" Корнелия Нинова. Времето ще покаже дали аз ще съм председател на Народното събрание, загатна тя.

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени