Корнелия Нинова: Съжалявам, че ИТН, ИБНИ и ДБ не ни подкрепиха за общи политики при актуализацията на бюджета

На въпрос каква е съдбата на третия мандат, Нинова заяви, че това ще се реши днес в 14 часа в централата на БСП

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БТА

"Съжаляваме, че ИТН не ни подкрепиха да съставим кабинет, както и да имаме обща политика за актуализацита на бюджета", обяви Корнелия Нинова. Тя уточни, че решенията са взети на база на много разговори с различни организации и синдикати.

 

"Днес представяме нашите предложения. Те са обусловени от нуждата да се помогне на хората в условия на здравна и икономическа криза. Вс което казваме е решено заедно със синдикати, организации и сл министри. Внасяме ги в зала от името на тези хора. Има 9 важни групи които да се подпомогнат: млади семейства, деца и учненици; пенсионери; самоусигуряващие се; дейци на културата; икономика; МВР и отбрана; общини", заяви Нинова.

 

От БСП предлагат за втора година майчинство сумата да се увеличи на една минимална работна заплата, еднократна помощ за 2-ро и 3-то дете от 6500 лв. Плащане на еднократна помощ за деца от 1-4 клас от 250 лв. Еднократна помощ за самоусигуряващи се в размер на една мин заплата. Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете – от 380 да стане 650 лв.

 

За мигрантския натиск е решено, че трябва да се въведе сума, която да гарантира заплатите и средства за противодействие на миграционния натиск, както и за облекла, като предстои да се уточни и за отбраната. Социалистите предлагат мярката 60/40 да бъде преформатирана на 80/20.

 

За общините допълват актуализацията на бюджета с 52 млн.лв. От БСП ще предложат и увеличение в приходната част що се отнася до ДДС и акцизи. "Бихме искали да не изпадаме в риск и да има популистко наддаване, да не мине нито едно от пледложенията или всички, с което можем да взривим бюджета. Надявам се на разум и между първо и второ четене да има разговори", обяви Нинова.

 

На въпрос каква е съдбата на третия мандат, Нинова заяви, че това ще се реши днес в 14 часа в централата на БСП и от колективните органи на партията. Нинова определи поведението на ИТН, ИБНИ и ДБ като скандално. По думите те не искат редовно правителство, не искат разговори. БСП са положили всички усилия, търпение и диалогичност, а отсреща само "не".

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени