Корнелия Нинова ще сменя водачи на листи в поне 7 избирателни района

Налагането на водачи е сочено като една от основните причини за по-ниския резултат на столетницата

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП

Соцлидерката Корнелия Нинова сменя водачи на листи за по-добър резултат на БСП на изборите на 11 юли, съобщи "24 часа". На прицел са Благоевград, Враца, Смолян, Хасково, Разград и Кюстендил - региони, в които има напрежение за лошия кадрови подбор, довел до по-слабо представяне на социалистите на вота на 4-ти април. Налагането на водачи е сочено като една от основните причини за по-ниския резултат на столетницата.

 

Цялата процедура по номинации на кандидат-депутати в БСП започна по устав и ще е в съкратени срокове. Националният съвет вече гласува на подпис решението за участие в изборите на 11 юли, което дава мандат на Нинова да води разговори за подкрепа и взаимодействие с други партии, както и да започне работа по определяне на правила и критерии за номиниране на кандидати.

 

В Благоевград, където БСП остана 4-а сила, ще се търси ново име, след като с проф. Георги Михайлов начело на листата взе едва 12,57%. На 4-о място се класира БСП и в Смолян, където водач бе Александър Симов, затова се очаква и той да бъде изпратен в друг регион. Червените не попаднаха в първата тройка и в нито един от трите столични района. Тук обаче промяна в първите места на листите едва ли ще има, защото в 25-и МИР начело бе Нинова, а в другите два региона са верните ѝ Георги Свиленски и Христо Проданов. 

 

Промяна се очаква да има и в Хасково, където журналистът Велизар Енчев бе водач от гражданската квота, но не бе приет от структурата. БСП там се класира втора, но с 14,87% и огромна разлика от ГЕРБ (с 37,34%). С водаческото място май ще се раздели и Атанас Попдимитров във Враца. Както и Румен Георгиев в Кюстендил, където също имаше напрежение в структурата заради налагането на първия в листата.

 

Смяна се очаква и в Разград, където диалогът на "Позитано" 20 с местното ръководство в предишната кампания бе тотално прекъснат. Спускането на Таско Ерменков за водач влоши още повече ситуацията, а след вота областният лидер Наско Атанасов излезе с призив за оставки.

 

В Разград червените взеха едва 9,61% и останаха без мандат. Единственият по-слаб резултат на БСП бе в Кърджали - 8,13%, но разликата е, че водач там бе новобранката в политиката Петя Михалевска. Тя бе приета добре от структурата, направи добра кампания и резултатът ѝ е сравнително добър за бастиона на ДПС, макар да не ѝ достигна за мандат. Не е ясно какво ще бъде решението на Нинова за Варна, която е на трето място по слаб резултат в проценти (с 11,27%) и дали ще смени Борислав Гуцанов от първото място в листата.

 

Запознати прогнозират смяна и в Перник, който е сред най-проблемните за ръководството региони заради напрежението между Нинова и кмета на града Станислав Владимиров. Там водач бе Стоян Мирчев, а на второ място беше сложен човек от гражданската квота - Георги Чернев, което остави номинираната от местните структури Евдокия Асенова трета.

 

До 20 май Националният съвет трябва да одобри водачите и местата на гражданската квота и коалиционните партньори. До 25 май областните съвети трябва да са готови с листите, които да бъдат одобрени от пленума до 30 май. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени