Корнелия Нинова: Ще задържим мандата до 10-15 септември

Тя предлага парламентът да заседава извънредно, а депутатите да работят денонощно

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: bTV

Корнелия Нинова заяви, че БСП ще задържи мандата за съставяне на правителство, получен от Румен Радев до 10-15 септември. Тя говори с журналисти преди срещата в Народното събрание с представители на "Изправи се БГ!Ние идваме!" за консултации за подкрепа за кабинет.

 

"За правителство трябват 121 гласа. Ние разбираме своята тежест, че имаме само 36 и че трябва да търсим съюзници. Обърнахме се към новите партии - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, за да посрещне кризите и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление на ГЕРБ", каза Нинова.

 

"Разбира се, всяка партия е в правото си да вземе своето решение. Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели. Волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет", подчерта Нинова.

 

По нейните думи ако БСП върне мандата веднага, президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. "Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците без обезщетения, ако се наложи затваряне, болните без ремдесивир, който липсва, лекарите без 1 000 лева на първа линия, както и полицаите без средства за охрана на границата", отчете Нинова.

 

Нинова призова всички партии публично да заявят позицията си дали искат редовен кабинет и ако не искат, защо. Тя също така обясни, че не е посещавала офисите на Слави Трифонов.

 

"Имаме избор - или да върнем мандата, или да проявим отговорност и да го задържим. Избираме второто. Вчера се събрахме и решихме, че нямаме никакво намерение да се бавим. Поканите за срещи с другите партии остават. Тяхно е решението дали те да участват. Тук в НС да кажат кой иска редовен кабинет и кой - не. На тези срещи, може да постигнем съгласие и да формираме мнозинство, за да направим в кратки срокове актуализацията на бюджета", обясни Нинова.

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени