Костадинов с "Оня прякор" нападна Радев: Нарушаваш Конституцията като не подписа референдума срещу еврото, иницииран от "Възраждане" (ВИДЕО)

Радев настоя да знае дали  при провал на първия и втория мандат "Възраждане” имат готовност да предложат формула за реализация на третия

Костадинов и Радев
Костадинов и Радев Източник: Скрийншот/Facebook

Челен сблъсък между лидера на "Възраждане” Костадин Костадинов и президента Румен Радев се състоя пред цяла България по време на консултациите за ротацията и съставяне на ново правителство. Костадинов обвини Радев, че е бездействал и нарушил конституцията, като не е подписал референдума срещу еврото, иницииран от "Възраждане”. Аз спазвам конституцията, каквито и промени да направите вие там в парламента, каза Радев. Той обясни, че не е можел без решение на парламента да подпише референдума.

 

Вие също имате вина, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко поривът, желанието да има референдум за българския лев. Вие трябваше да застанете в позиция за защита на българския народ, заяви Костадин Костадинов.

 

Абсолютно невярно - аз се ръководя от конституцията - каквато я направите вие в парламента, такава я изпълнявам, контрира Радев. Крайно време е на тези спекулации да се сложи край, отсече президентът. Дадох много ясно становище много пъти, че няма как да се погазва вотът на хората. Призовавате ме да се боря срещу беззаконието с ново беззаконие, продължи Радев.

 

Вие се позиционирахте като опозиция, обществото ни е наясно с критиките ви към властта, но в момента 49-ото НС се опитва да избере ново правителство. Как оценявате усилията и какъв е шансът да се сформира правителство, дори по-добро от това, което е в момента, попита в началото на срещата Румен Радев. Той настоя да знае дали  при провал на първия и втория мандат "Възраждане” имат готовност да предложат формула за реализация на третия.

 

Консултации на Радев с
Консултации на Радев с "Възраждане" Източник: Скрийншот/Facebook

Винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и винаги сме готови със състав на правителство, отговори Костадин Костадинов. Друг е въпросът дали такава конфигурация ще срещне подкрепа в този състав на това НС, допълни той и сам си отговори: Не, няма да срещне, наясно сме с това, защото конфигурацията там е изцяло обслужваща интересите на други държави и на чужди посолства.

 

Парламентарни избори в този момент не просто са наложителни, те са задължителни, защото безвремието, в което е паднала нашата държава, убива България с темпове от 80-100 хиляди. След още 3 г. България ще е паднала под 6 милиона като население. Този олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата, той я убива. Ето затова предсрочните избори са задължителни, заяви Костадинов.

 

Националният интерес изисква да има предсрочни избори. Но сме скептични, допълни лидерът на "Възраждане".

Разбирам вашето вълнение, но този начин на говорене е подходящ за парламентарната трибуна, отговори Радев.

 

Никой не може да каже каква ще е конфигурацията, отвърна Костадинов. Да развъртим изборите на томбола или да даваме мандатите на някой, който наддаде. Дотам ли ще я докараме, каза още лидерът на "Възраждане” и прехвърли топката в полето на референдума, което доведе по публичния скандал с Радев.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени