Красимир Ципов: ЦИК бави процедурата за доставка на машини, никой не знае колко още ще са нужни

Той изрази опасение, че проведените до сега два експеримента за времето, което е необходимо за гласуване с машини, са показали доста противоречив резултат

Красимир Ципов
Красимир Ципов Източник: NOVA

Ще трябват повече от 1500 допълнителни машини за предстоящите избори, каза още Ципов по темата за машинното гласуване и осуетения машинен вот във Велико Търново на последните избори. Това каза Красимир Ципов, член на Централната избирателна комисия от ГЕРБ в в предаването "тази сутрин" по bTV.

 

"Там стана ясно, че самият софтуер показа некоректно въвеждане на данните. Не мога да кажа кой трябва да понесе отговорност. Въпросът е да изясним необходимо ли е допълнително количество машини. От самото встъпване на този състав на ЦИК ние отлагаме два важни въпроса. Първият е за процедурата за доставка на допълнителни машини. Имаше изявления от страна на "Сиела Норма", че ако те бъдат избрани да доставят допълнително количество машини, те могат да доставят не повече от 1500 такива. Получихме информация от "Информационно обслужване, че в над 230-240 секции в страната са гласували близо 500 избиратели. В около 1 000 сигурно са гласували над 300 избиратели. Това означава, че поне в тези секции ще трябва да има повече от една машина. Това е само за България. За чужбина не можем да направим прогноза, защото още сънародниците ни подават заявления. Това трябва да стане до 15 юни", подробно обясни Ципов.

 

"Не мога да прогнозирам дали Бойко Рашков ще внася сигнал срещу Бойко Борисов, но той изрази своя позиция, че по-скоро не би внесъл. "Не мога да прогнозирам. Вчера в своя изява пред медия служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи изрази своя позиция, че по-скоро не би внесъл сигнал срещу Бойко Борисов. Не желая да коментирам г-н Рашков, който използва квалификации. Той нарече някои категории хора "бивши хора", възмути се Ципов. 

 

Той припомни изявление на Рашков преди седмица, че с машините, които се намират на съхранение в регионални дирекции на МВР, вотът може да бъде манипулиран. "Вътрешният министър обаче не обясни, как ще стане това, какъв е механизмът, контрира Ципов. Той изрази недоумение от думите на Рашков, че даже и служители на МВР  можели да  манипулират софтуера на машините. Това са несериозни изявления", категоричен е Ципов. 

 

Той изрази опасение, че проведените до сега два експеримента за времето, което е необходимо за гласуване с машини, са показали доста противоречив резултат. Единият експеримент е показал, че около 75 секунди са необходими за гласуване на един човек, а според втория - 1,45 минути. "Днес ще се провежда и трети експеримент в Сливница, но трябва да се направят поне пет, за да имаме средно време", съобщи членът на ЦИК от ГЕРБ. Ципов изрази съмнение в твърденията, че 75 граждани могат да гласуват на една машина за час.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени