Красимир Ципов: Защо президентът определи датата 4 април

И в момента в Изборния кодекс има ясни правила как се гласува с подвижна избирателна кутия, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов в предаването "Здравей, България" по NOVA

Красимир Ципов
Красимир Ципов Източник: NOVA

"Не предлагаме нищо по различно. И в момента в Изборния кодекс има ясни правила как се гласува с подвижна избирателна кутия. Тя обаче е за хората с трайни увреждания. Ние казваме, че лицата, които са поставени под карантина ще гласуват с подвижна кутия и даваме по-различен срок", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.
Той допълни, че до 1 април включително - три дни преди датата на вота, може да се подаде заявление за вписване в списъка за гласуване с подвижа урна на карантинираните.
"Това може да стане на хартия по пощата или с електронно заявление по имейл. В момента има пощенски оператори, които заявяват такива услуги до домовете", каза още Ципов. И добви:
"Компетентните органи от страна на РЗИ могат да проверят дали сте вписан в Единния информационен портал.
Към днешна дата са малко над 10 000 карантинираните, поставени в домашни условия и около 3000 в болнични условия. 
Ципов е уверен, че няма да е проблем за валидността на изборите факта, че може да има карантинирани, които да не могат да гласуват. И де факто оправда възможността болни да гласуват – ако получиш на 2 април резултат от положителен тест за коронавирус, трябвало всъщност да си получил предписание от РЗИ. Представителят на БСП в студиото Филип Попов обаче не се съгласи, че ще са малко хората – сега били около 10 000. Не се разбра какво иска да каже с повтарянето на същото число, което малко преди това каза и Ципов. Според него карантинираните са дори повече от 10 000, тъй като имало и карантинирани, заради други заразни болести без да даде точни числа или доказателства за думите си. 

Красимир Ципов и Филип Попов
Красимир Ципов и Филип Попов



Външно министерство вече е изпратило до всички държави, особено до тези, които са католически, необходимите документи, задало е необходимите въпроси и съвсем скоро трябва да получим отговор в кои държави ще могат да се образуват секции извън дипломатическите и консулските представителства, разясни на шумния си събеседник от БСП депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. 
"Интересно беше поведението на президента в консултациите, които той направи", подчерта Ципов. И допълни, че от една страна Радев е настоявал всички българи зад граница да имат възможност да гласуват, а след това определи датата 4 април за парламентарните избори, която ще лиши много българи в чужбина да гласуват поради различни причини, основната от които е ситуацията пред която са изправени много държави във връзка с противодействието на коронавируса в държави, в които има например пълен локдаун. Тогава е и католическият Великден и това със сигурност ще създаде сериозни проблеми на желаещите да гласуват - в Европа и на други континенти", добави Ципов

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени