Красимир Вълчев: Управляват ни абсолютно неподготвени хора и с тяхната некомпетентност е свързано и връщането на власт на онези, срещу които точно на този ден излязоха българите преди 25 години

Тези хора, свързани с разграбването на държавата, са в управляващото мнозинство. И тогава и сега Бойко Рашков пак е техният милиционер. С тези хора се връща и инфлацията, може да последват и фалитите

Красимир Вълчев, пресконференция Стара Загора
Красимир Вълчев, пресконференция Стара Загора Източник: ПП ГЕРБ

В Стара Загора днес пресконференция дадоха народните представители на ГЕРБ Красимир Вълчев и Илиана Жекова. Присъстваха и общинските съветници Мария Жекова и Мартин Паскалев.

 

"Промяната" към този момент оставя у нас усещането, че ни управляват некомпетентни хора. На фонана  шокови цени на енергоносителите и у нас, и в цяла Европа, адекватната стъпка е да се компенсира адекватно бизнесът, за да оцелее.

 

Красимир Вълчев: "Финансовият и енергийният министър говорят така, сякаш това е временно явление и днес-утре ще свърши. Истината е, че може да не е времено явлението. Това означава, че инфлацията също няма да е временно явление. Бяха предвидени компенсации за бизнеса относно цените на електроенергията в размер до 30%, а би трябвало - и ние го предложихме - тези компенсации да са 70%, за да е възможно предотвратяването на фалити.

 

Ползвателите на газ изобщо не бяха компенсирани, а това изправя пред изключително тежко положение плащането на сметките на детски градини и училища, на публични институции. Затова пък не беше прието предложението на ГЕРБ производството на енергия от възобновяеми източници да е изключено от пакета за компенсации. Изключително лобистки бе направено точно обратното и сега десетки милиони ще бъдат насочени към част от сериозните спонсори на "промяната".

 

Повишените приходи не са следствие от по-добра събираемст, а единствено от ръста на цените. 600 млн. са влезли в бюджета само от ДДС върху електроносителите.  Заради късото внасяне на Плана за развитие и възстановяване вече загубихме 1,7 млрд., а поради необходимостта той да се преработи и още не е внесен, губим всякакъв шанс държавата да получи средства по него през настоящата година, каза още народният представител от ГЕРБ-СДС от 27-ми МИР Стара Загора. 

 

Да не говорим, че предвижданите промени, споменати от Асен Василев са абсурдни, добави той. "По необясними причини не е внесен навреме и плана за субсидиите за земеделието - и там закъснение. В същото време Народното събрание имитира работа. Викаме на изслушване министри, за да не ходим в 9,15 часа - няма внесен нито един законопроект, не се дискутира по нито една от сериозните и важни теми", добави Вълчев.

 

"Някак новото мнозинство и управляващите не могат да привключат на нещо различно от пози, захаросани приказки за блестящото бъдеще и антигерб реториката, т.н. не могат да включат на режим реална работа и това тревожи. Не по-малко тревожно е, че вместо, ако имат по-добри идеи и искат да променят начините, по които ние сме правили нещата, вместо да вземат вече постигнатото и доброто и да го надградят, те просто рушат до основи", каза още бившият образователен министър.

 

От това не губи просто някой регион, губи цялата страна. Спирането на строителството на АМ "Хемус", освен че е огромен проблем за цяла Северна България, е проблем на цялата държава. С построяването й БВП скача веднага с 6%. Което не им се нрави, да го променят, не да спират проекта. Същото е с тунела под Шипка. При готов и направен от най-добрите специалисти проект след огромно забавяне, най-сетне имаше вече избран изпълнител и осигурено финансиране по Оперативна програма "Транспорт", а работата можеше да започне до края на тази година, коментира Красимир Вълчев.

 

"Сега щели да препроектират и вместо платно и аварийна лента, в тунела да имало две платна - асолютно безсмислено при положение, че пътят, включително обходният, е с едно платно. Не знам дават ли си сметка хората, че това означава още 10 години отлагане на строителството на тунела, а загубите на Стара Загора и Казанлък, които при наличието на тунела се оказват в центъра на основните транспортни коридори изток-запад и север-юг, са неизчислими. Загубите на държавата, при това в изключително сложна икономическа и политическа конюнктура - също", възмути се депутатът от ГЕРБ-СДС.

 

"Що се отнася пък до Стара Загора и Старозагорска област - управляващите й нанесоха четири големи удара - ударът срещу въглищната енергетика, лично спреният от Кирил Петков проект за икономическа зона на "Летище-Стара Загора, отложеният с поне 10 години тунел под Шипка и емоционалният удар с ФК "Берое", чиято издръжка от общо 15 млн. лв. през годините досега, със сигурност не е причината за дълга от 1,5 млрд. лв. на комплекса. Да ни е честита "промяната!", каза още на пресконференцията Красимир Вълчев.

 

Той категорично заяви, че ГЕРБ няма да допусне изгарянето на нерециклируеми отпадъци в завод в Източномаришкия басейн. За тези намерения на управляващите липсва каквато и да било информация. Освен това, не става ясно каква е визията им за запазването на производството на електроенергия от въглища до 2038 – 2040 г., докато бъдат внедрени нови технологии, водещи до намаляване на въглеродните емисии.

 

"Дотогава не можем без комплекса "Марица изток". Това не е проблем само на Старозагорска област, а и на България, защото ще останем без електроенергия. Боклуците от София ще се извозват до Източномаришкия басейн и това ще генерира още повече емисии въглероден диоксид, а Европейската комисия обмисля да въведе и за транспорта заплащане на квоти. Дали това горене на боклука няма да се окаже по-скъпо от производството на енергийния комплекс като въглероден отпечатък?", предупреди той.

 

"Като при това то не може да осигури в никакъв случай произвежданата от "Марица изток" енергия, а тя е стабилизиращата за енергийната ни система. Естествено, няма да може да осигури работни места за 7 000 души и още по-малко перспектива за целия съпътстващ дейността на комплекса бизнес".

 

ГЕРБ днес внасят искане за изслушване на министъра на енергетиката, за да му бъдат зададени всички въпроси и да бъде получен ясен отговор подхвърлените идеи плод на задълбочен анализ и работа ли са, или случайно хрумване, още повече, че според депутатите на ГЕРБ историята с геотермалната енергия е направо инфантилна.

 

В пресконференцията участваха ръководителите на групата на общинските съветници от ГЕРБ-Стара Загора Мария Жекова и арх. Мартин Паскалев. Те съобщиха, че днес внасят декларация, с която призовават своите колеги от останалите партии да се обърнат към премиера Кирил Петков с конкретни въпроси относно намерението за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци, за който информира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

 

В заключение Вълчев заяви, че ни управляват абсолютно неподготвени хора и с тяхната некомпетентност е свързано и връщането на власт на същите хора, срещу които българите излязоха на протести по улици и площади преди 25 години, точно на днешната дата. "Тези хора, свързани с разграбването на държавата, са в управляващото мнозинство. И тогава и сега Бойко Рашков пак е техният милиционер. С тези хора се връща и инфлацията, може да последват и фалитите" – подчерта народният представител.

 

Старозагорският народен представител Илиана Жекова коментира, че много пенсионери са останали излъгани и са получили по-ниска пенсия през януари 2022 г. спрямо декември. Още днес от парламентарната група на ГЕРБ ще внесат искане за изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков за методиката на определянето на размера и начина на компенсиране на засегнатите хора.

Още от "Политика"

Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. ще представи началникът на отбраната адмирал Емил

България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за разходи за отбрана

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени