Край с опита за руско заробване покрай АЕЦ "Белене"! Рибарски: Ситуацията не предполага дори преговори за подобен проект!

Оборудването е руско и в миналото имаше опит да не бъде купено, но арбитражът ни задължи, обясни депутатът

Радослав Рибарски, ПП
Радослав Рибарски, ПП Източник: Zonanews

България все още не е взела решение за продажба на реакторите, предназначени за АЕЦ "Белене", като засега само е дадена "зелена светлина" на министъра на енергетиката да преговаря за тази продажба. В сегашната ситуация обаче довършването на проекта за атомна централа в Белене е невъзможно. Това разкри пред NOVA депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

 

"Много бяха разглежданите варианти през годините за реализация на този проект, към момента не виждаме как той може да бъде приключен", каза Рибарски. "Оборудването е руско и в миналото имаше опит да не бъде купено, но арбитражът ни задължи", обясни депутатът.

 

По думите му във визията за енергетиката, предложена от служебния кабинет, е записано, че  евентуално нови мощности в Белене ще се изграждат към 2035 г. "Разбирам тревогата на хората в Белене, един бъдещ проект след 10-12 години беше заложен във визията, но предстои да направим реална стратегия къде и как ще се изграждат новите ядрени мощности", каза Рибарски.

 

Относно обвиненията на президента, че решението е взето много бързо, той отговори, че това е било трудно и през 2017-18 г., а в ситуацията в момента е невъзможно довършването на проекта. "Ситуацията не предполага дори преговори за подобен проект", каза Рибарски. Идеята за хибриден проект също се оказала сложна за изпълнение. "Все пак се касае и за ядрена безопасност. Едно оборудване, което трябва да сглобим заедно с други доставни части от други държави. Кой ще поеме гаранциите за безопасност", коментира Рибарски.

 

Централата в Украйна, която евентуално би ползвала това оборудване, е пред завършване. "Именно за това се счита, че реално имаме един купувач, който може да използва това оборудване реално и ние сме единственият продавач. Така че и анализи, и да търсим пазарни цени в една такава ситуация е доста сложно", каза Рибарски.

 

Рибарски заяви, че за евентуална продажба е споменал и бившият енергиен министър от служебния кабинет Росен Христов. "Предполагаме, че и тогава са се водили такива разговори и служебният кабинет е бил наясно с този интерес", каза Рибарски.

 

"В момента преговорите реално започват по същество и вече ще видим какъв е реалният интерес". В настоящото решение е заложена минималната цена. Той не коментира кой е най-добрият вариант за България.

 

"Нека да видим как ще протекат преговорите, дали ще е за цялото оборудване, каква част от него и кога реално ще трябва да бъде предадено това оборудване", каза Рибарски.

 

"Засега в решението се визира цялото оборудване, но в процеса на разговори предполагаме, че ще се изясни и този въпрос", допълни Рибарски.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени