Лена Бориславова: Меморандумът, който предлагаме, е покана за преговори, а не ултиматум

Лена Бориславова допусна отстъпки за външния министър след ротацията, но само при споразумение с ГЕРБ

Лена Бориславова по bTV
Лена Бориславова по bTV Източник: Скрийншот видео кадър

В ПП-ДБ са склонни да отстъпят в споровете кой да е външен министър след ротацията, но само ако постигнат споразумение с ГЕРБ за управленските приоритети, които им предложиха тази седмица. Това се разбра от интервю на члена на Изпълнителната комисия на "Продължаваме промяната" Лена Бориславова за BTV. Според нея Министерството на външните работи няма да бъде препъникамък в преговорите между двете политически сили, ако те се договорят за управлението на регулаторите.

 

В сряда вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заяви, че няма да подпише "т.нар. меморандум" и ясно се заговори отново за избори. "Ние не поставихме ултиматум на колегите от ГЕРБ, напротив – поканихме ги на разговори върху конкретна преговорна рамка. Още в първите 10 реда на меморандума е записано, че това е предложение за преговори", категорична е Бориславова.

 

Тя посочи, че има два големи проблема, които трябва да бъдат решени – избирането на шефовете на регулатори, както и проблемите в съдебната система.

 

"Искам да чуя каква е тяхната визия за регулаторите. Дали искат плаващи мнозинства, дали в регулаторите трябва да влязат зависими политически лица, както стана с КС, дали стоят зад идеята си делението да бъде една трета за ДПС и после една трета за ГЕРБ", уточни Бориславова. "Виждаме как работят тези регулатори. Пепи Еврото и Марто Нотариуса са еманация на този процес – регулаторите са избирани с вътрешнопартийни уговорки в едни кабинети. Този процес не може да продължава по този начин", допълни още тя.

 

Бориславова е категорична, че от "Продължаваме промяната" не поставят ултиматум, а канят на преговори за механизъм, за който настояват месеци наред.

 

На въпрос какво мисли за срещата между Спас Русев и Кирил Петков, Бориславова отговори така: "Тази среща не е направена в Банкя, не е в тайна стаичка, а е на обществено място, където всеки може да мине и да чуе за какво си говорят. Мога да ви уверя, че няма да приемаме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим най-добрите кадри, които се ползват с обществено доверие".

 

Бориславова допълни, че регулаторите трябва да бъдат категорично независими.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени