Лена Бориславова се заяде с "Файненшъл таймс": Не са установени руски парични потоци в Gemcorp

Ако има пропуск при нас, има и при тях, клъвна тя и американското посолство в София

Лена Бориславова
Лена Бориславова Източник: МС

Засега няма установени руски парични потоци в Gemcorp, обяви началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова пред bTV. Авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" направи цяло разследване, в което доказа, че зад компанията стоят капитали на руския олигарх Алберт Авдолян, близък на руския военнопрестъпник Владимир Путин.

 

"Ако след допълнителната проверка, която е възложена от премиера, се установят такива потоци, това правителство е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, но сега няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти. Има само начален етап на преговори. От вчера имаме писмо от компанията, в което тя заяви, че ще окаже пълно съдействие за тази проверка", посочи Бориславова.

 

Тя обясни, че компанията е представена на българското правителство по време на посещение в САЩ и "ако има пропуск при нас, има и при тях". 

 

В последния ден на март американското посолство у нас категорично се разграничи от меморандума за зелена енергия и алтернативни източници на газ, който подписаха преди десетина дни българското правителство и инвестиционния фонд Gemcorp.

 

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обаче каза, че при разговорите с фонда е имало и представители на американското посолство, за да има гаранция.

 

 

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени