Лидерът на ГЕРБ Борисов: Много искаха да ме сменят, за да остане "дворът" без овчарско куче! Няма да стане! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Да кажеш днес, че си против санкциите, това е възмутително, заяви Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на VII-то Национално събърание на партията
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на VII-то Национално събърание на партията Източник: Zonanews

Много искаха да ме сменят, много искаха дворът да остане без овчарско куче. Още имате нужда от мен, много са подли, много са зли. Аз самият ще ви кажа кога с Веждичката ще си отидем да правим пластики, заяви в силна реч лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред VII Национално събрание на партията.

 

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов Източник: Zonanews
Борисов, Габриел, Дончев, Митов, Фандъкова
Борисов, Габриел, Дончев, Митов, Фандъкова Източник: Zonanews

В събитието участваха близо 1 100 делегати и гости от всички областни структури на партията в страната, ръководството на ГЕРБ, народни представители, евродепутати, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети от ГЕРБ.

Комисия по избора на VII-то Национално събрание на ГЕРБ
Комисия по избора на VII-то Национално събрание на ГЕРБ Източник: Zonanews

В началото на събранието видеообръщение към партията направи Антонио Лопес от ЕНП. "Правителствата, преведени от теб, скъпи Бойко, пазеха финансовата стабилност. Направиха се мащабни инвестиции. В момента страната се управлява от коалиция на омразата. ГЕРБ трябва да работи за ново управление на страната, да създаде условия за стабилност на на страната. И във всеки момент да имате готовност да поемете управлението на страната", каза той.

 

Приветствие от ген.секратар на ЕНП Антонио Лопес
Приветствие от ген.секратар на ЕНП Антонио Лопес Източник: Zonanews

Лопес призова ГЕРБ да сформира правителство в сянка с екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България и във всеки един момент да имат готовност да предложат управленски решения. "Това е ваш дълг, това е също така наш дълг като Европейска народна партия към хората в България", добави той.

 

VII-то Национално събрание на ПП ГЕРБ
VII-то Национално събрание на ПП ГЕРБ Източник: Zonanews

С 943 гласа "за" VII-то Национално събрание на партията преизбра за председател на партията Бойко Борисов. По време на война генералите не се сменят, затова предлагам Томислав Дончев и Даниел Митов за зам.-председатели, каза Борисов. Дончев и Митов бяха избрани с 942 гласа за и един въздържал се. 

 

Гласуване на делегат на VII-то Национално събрание
Гласуване на делегат на VII-то Национално събрание Източник: Zonanews
Томислав Дончев и Даниел Митов бяха преизбрани за зам.-председатели
Томислав Дончев и Даниел Митов бяха преизбрани за зам.-председатели Източник: Zonanews

Още имате нужда от мен, обърна се към делегатите преизбраният лидер Бойко Борисов. "Най-много искам войната още днес да спре и да възстановим нашия регион", каза той. Борисов обяви, че мнозинството партийни структури са били против обединение с "Продължаваме Промяната"(ПП), били са категорични и са го предупредили "да не си играе с тях". Виждат в тях инстиктивно, че нещо не е наред, обясни той. Затова се е съгласил в политическата декларация на форума да бъде записано като задача организиране на Национален щаб и предсрочни избори. В този парламент, в тази коалиция няма нищо друго, освен да се борят за постове и пари, заяви бившият премиер.

Борисов започна изказването си с фокус върху Украйна и беше категоричен, че във време на война нацията трябва да бъде сплотена. Но, отбеляза той, дори на националния празник - Трети март, се разделихме. Сега има омраза, но ние не сме я наложили, защо ни мразят, попита лидерът на партията. И припомни, че много от тези, които сега са срещу ГЕРБ, са "яли бял хляб" от ГЕРБ при нейното управление.

 

Няма нито един човек, който да харесва ПП, не казвам, че са започнали нас да харесват, отбеляза още бившият министър-председател. БСП вече не са ни основният противник, тях все ги побеждаваме, посочи Борисов. Нашият Конфуций, Томислав Дончев, каза че това е коалиция на омразата. Защо да ни мразят - че са били на заплата при нас, че са яли бял хляб от нас, че ние сме ги предлагали за министри, какво им напрявихме, че да ни мразят.

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

Вместо ние, като нация, правителство, държава, да бъдем категорични - в мир можеш да говориш за национални интереси - но, когато гинат хора и милиони бежанци се изнасят, тогава има само един интерес и това е човешкият живот, каза Борисов. Да кажеш днес, че си против санкции, оборудване да не се изнася - ние от ГЕРБ сме възмутени от това. Да тръгваш на Европейски съвет и благодарение на ГЕРБ да имаш декларация за санкции, не е сериозно, добави бившият премиер.

 

Борисов коментира и ситуацията с високите цени на газа, тока, с цените на олиото. Ние бяхме градивни, предложихме решение за цената на тока, припомни лидерът на ГЕРБ. И добави, че ако сега бяха на власт, нямаше да бъде допуснат такъв драстичен скок.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Източник: Zonanews

"Когато подкрепихме свалянето на Янев, се е разчело по лош начин, че ние искаме да крепим това управление. Но затова се съгласих с изречението национален щаб и предсрочни избори. Защото в този парламент няма нищо освен четворна коалиция, която се бори само за постове и пари", подчерта Борисов.

 

"Много мислихме по политическата ни декларация. По темата война сме категорични това не е военна операция, инвазия, или някаква игра. Близо до нашата граница, Одеса, се води война. Тук няма оправдание да бъде пощаден агресорът", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Евродепутатите на ГЕРБ
Евродепутатите на ГЕРБ Източник: Zonanews

"Винаги съм бил за мирна, балансирана политика, но това е когато има мир, тогава дипломатите са най-важните. Когато има война, когато виждаш милиони бежанци и това да го наричаш операция – категорично не. Вместо ние като държава и нация да сме категорични, защото в мир можеш да говориш за национални интереси. Когато гинат хора и милиони бежанци се изнасят тогава един интерес само и това е човешкият живот. Да кажеш, че си против санкции, против оборудване да се изпрати, което прави цяла Европа и света, ние от ГЕРБ сме възмутени от това. Да тръгваш на Европейски съвет и само благодарение на ГЕРБ да имаш декларация за санкции, това е несериозно", категоричен е Борисов.

 

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

Извършени бяха промени в Изпълнителната комисия на партията - на мястото на бившата депутатка и председателка на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова беше избран народният представител Делян Добрев. Останалите членове на Изпълнителната комисия бяха преизбрани. В нея за още един мандат ще са: кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, депутатите Деница Сачева, Костадин Ангелов, Иван Тотев и Илтер Бейзатов, отказалите се от парламента бивши депутати Тодор Тодоров и Вежди Рашидов, бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и кметът на столичния район "Сердика" и областен координатор на ГЕРБ - София, Тодор Кръстев.

 

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: Zonanews

Завоювахме второто място в света по смъртност от COVID, защото Кацаров раздаваше медели, вместо да взима мерки, каза Борисов, като се обърна към Манфред Вебер и благодари на медиците.

 

Манфред Вебер и Бойко Борисов
Манфред Вебер и Бойко Борисов Източник: Zonanews




 


 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени