Лидерът на ГЕРБ: Днес е един траурен ден за българската енергетика! (ВИДЕО)

Незабавно трябва да започнем изграждането на VII реактор на АЕЦ "Козлодуй" на лицензираната площадка, добави той

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система и това ще стане само след две години. Това са приблизително 40%, а зимно време 60%. Не тъжен, по-скоро траурен ден за българската енергетика! "Продължаваме промяната" са предали въглищните централи, без да имаме заместители". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция по повод положението в енергетиката и предстоящото затваряне на въглищните централи.

 

На Балканите липсва петрол, газ и ток и ние от износител ще се превърнем във вносител. Честито на българския бизнес, възмутено поясни бившият премиер. И добави: "Ние сме обградени от държави нечленки на ЕС, за които това не важи (зелената сделка, бел. ред.). И от износители, ще станем вносители на ток".

 

"Когато говорим за плана за възстановяване, мачът е свирен. Днес стана безпощадно ясно. Това, което редовното правителство на Петков е договорило ще има трайни последици. И може би всички си го заслужаваме за възторга, по който се подведохме по тази Харвардска група", подчерта Борисов.

 

"Мачът е свирен, това е приключено. Енергетиката на България през 2025 г. ще се превърне във вносител и ако си го представим днес, това е автоматичен режим на тока. Това са предложили Кирил Петков и Асен Василев. Ние, българите, си получихме това, което си търсихме. При най-добрата сметка, при 2019 г., както е базовата, както пише в договора са над 2-3 хиляди мегавата. В най-добрият случай ще остане малката американска централа при тези сметки. Не можем да се сърдим на комисията, тя е водеща за зелената сделка. Една дума няма да чуете да кажа срещу комисията", каза още бившият министър-председател. 

 

Незабавно трябва да започнем изграждането на VII реактор на АЕЦ "Козлодуй" на лицензираната площадка. И да започнем подготовката и лицензирането на следващата, 8-та площадка в АЕЦ "Козлодуй", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

 

"Енергоемкият български бизнес, след като не сме сложили абсолютно нищо като алтернатива, а 6000 мегавата батерии... много тъжен ден е за нас. Тези хулигани от ПП, докато не направиха това в парламента, чак тогава разбрах какво се е случило", посочи Борисов.

 

"Бих казал заслужен ден за българските граждани - така навремето си дадоха I до IV реактор, така сега си дадоха въглищните централи, без да са проведени консултации с какво ще ги заменим. На нас ни трябва да намаляваме енергоемкостта на българските потребители", заяви Бойко Борисов.

 

Надали на Румен Радев ще му е приятно по време на служебното правителство да му закичат закриването на енергетиката, допълни той. Според Борисов зеленият преход трябва да е плавен и устойчив. Казахме на ЕК тогава, че сме водещи в енергетиката на Балканите. Сега, през 2025 г. ще внасяме ток и водещата ни роля приключва, посочи Борисов.

 

Сега имате задача с ПГ за вашия редовен парламентарен живот през седмицата да си направите график, но не влагайте вече толкова енергия и нерви, защото процесът е приключил. През 2025 г. централите ще бъдат затворени или сведени до такъв режим, че е същото, обърна се Борисов към депутатите от ГЕРБ.

 

"Има една много хубава гръцка песен, в която казват, не аз, животът ще ти го върне. И сега животът ще ни върне това, което направихме и тоя телешки възторг по партията на "Промяната", обобщи тъжната новина Борисов.

 

По-рано днес между ГЕРБ и ПП избухна скандал по повод затварянето на въглищните централи, което е поето като анжажимент от правителството на Кирил Петков пред ЕС в Плана за възстановяване в изпълнение на "Зелената сделка".

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени