Лидерът на ГЕРБ на среща с премиера на РСМ: Възпалението на двата народа идва от езика на омразата (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ подчерта пред Ковачевски, че колкото и да са добри намеренията, жп линия се строи за 10 години, а магистрала за - 6-7 години

Бойко Борисов и Димитър Ковачевски
Бойко Борисов и Димитър Ковачевски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в централата на партията. 

 

"Важните въпроси, езика на омразата - трябва да хванете бика за рогата, да ги решите веднага. От нас като опозиция....толкова Ви обичаме, толкова искаме да сте в ЕС. Каквото се очаква ще го направим. Но го решете веднага. Проблемът е в езика на омразата и в някои теми, които ако сега не решите, няма кога. Колкото по-бързо, толкова по-добре...Възпалението на двата народа идва от езика на омразата", каза пред делегацията от Северна Македония бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Димитър Ковачевски благодари за гостоприемството. "Първата ми среща беше с премиера Петков, договорихме се да отворим теми от реалния живот, икономиката, евроинтеграцията. Започнахме работни групи, които ще говорят за икономика, история, двустранни отношения. Водихме разговори с Карадайъ, Нинова, стана ясно,  че всички искаме добросъсдство. Както и по-развити икономика, пътища", заяви премиерът на РСМ.

 

Лидерът на ГЕРБ подчерта пред Ковачевски, че много пъти преди години разговорите са започвали с инфраструктурата. Сега е момента да се използва устрема. Управляващите имат конструктивна опозиция, за разлика от нас. Искаме нашите съседи да са там. Компромиси да се направят и от двете страни и да вървим напред. Това моеж да си сигурен от нас.  Ако аз бях премиер нямаше да спирам филма по БНТ, щяхме да го изгледаме заедно и да покажем на обществата, че много неща има в историята, които тогавашните управници са направили така, че да се мразим. И да покажем колко е важно да загърбим тези неща...чак срам ме хваща. Аз в Скопие на място изказах съжалението си за македонските евреи", добави Борисов.

 

Борисов отново акцентира: "Намеренията са добри, ние няколко години живяхме с намерения. Проблемът е в езика на омразата, това е най-голямата пречка. Има няколко теми, които трябва да ги решите - колкото по-бързо, толкова по-добре.  Колкото и да са добри намеренията, жп линия се строи за 10 години, а магистрала за - 6-7 години. Ще отнеме време хората да го усетят", подчерта Борисов. "Възпалението, или както Томислав Дончев казва - галванизирането - на двата народа идва от езика на омразата. 

 

И добави: "Имате прекраснат възможност да решите всички важни въпроси. Сега трябва да се решат всички критични въпроси. Те трябва да се сложат на масата. Няма да стане след месец-два, пет - хората усещат, че нещо се бута назад. И затова настроенията на хората в българия са такива, в Македония - също. Ние ще ви подкрепяме. За нас интересът е да сте в ЕС. Възползвайте се", допълни лидерът на ГЕРБ.

 

"Искам да използвам възможността да ви благодаря, че България беше първата държава, която преди 30 години призна Македония за държава и да ви честитя 15-тата годишнина от членството ви е ЕС", подчерта премиерът на Северна Македония.


"Имате прекрасни условия да решите тежките проблеми. Ние сме решението на всички тежки въпроси. Ние сме за това вие да сте в ЕС. Възползвайте се. В договорите винаги сме казвали, че нямаме претенции към името и териториите. Решете важните проблеми. В обратната ситуация, сега щеше да има протест защо сме с вас. Дори КСНС узакони нашия договор, има консенсус в България", обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени