Лидерът на ГЕРБ: Трябва да кажем на хората как ще извадим България от кризата - кръстът на ГЕРБ е такъв! (СНИМКИ)

Борисов заяви това при представянето на Плана за възстановяване и развитие на България озаглавен "България след кризите - план за възстановяване"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Източник: Zonanews

Ние трябва да кажем на хората как ще решаваме проблемите, как ще извадим България от кризата. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на Плана за възстановяване и развитие на България. Документът на ГЕРБ-СДС е озаглавен "България след кризите - план за възстановяване" и обхваща всички секторни политики от обществения живот.

 

"Хората видяха цените на храните и бензина, чудовищната инфлация, обедняването и искат надежда. Всяка седмица нов дълг за половин милиард, а Планът за възстановяване  си стои там", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Лидерството е да можеш да признаеш качествата на другия, защото СДС извади България от най-тежката криза след комунизма", допълни лидерът на ГЕРБ.

 

Румен Христов на свой ред похвали програмата на истинската десница в лицето на ГЕРБ-СДС. "Тази програма е насочена за благото на българските граждани, но тя има смисъл само, ако бъде изпълнена", заяви лидерът на СДС и допълни, че няма съмнение в първото място на ГЕРБ-СДС в изборите. 

 

Бойко Борисов и Румен Христов на представянето на Плана за възстановяване и развитие на България
Бойко Борисов и Румен Христов на представянето на Плана за възстановяване и развитие на България Източник: Zonanews

Представянето на програмата ни случайно съвпадна с днешния празник – Кръстовден. Кръстът на ГЕРБ е все такъв – хората очакват от нас да ги извадим от кризите сякаш това става с едно решение и с магическа пръчка, отбеляза Бойко Борисов.
 

Благодаря на Томислав Дончев и на всички, които участваха в изготвянето на този документ. Заглавието на нашата програма е компилирано – да ги има в него и кризите, но и Плана за възстановяване. 

 

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

2 години чакаме план за възстановяване, но него го няма. Всички други държави се справиха. Явно на българите не им трябва План, защото излишъците са толкова големи. В същото време всяка седмица се тегли нов дълг, коментира Борисов по отношение на бившите управляващи от ПП.

Когато обикаляме по градовете и селата, хората очакват да им дадем надежда. Но ние не можем да им обещаем, че ще увеличим това или онова. Ние трябва да кажем как държавата ще изкара пари, какъв ще е растежът, как да вдигнем БВП и най-вече с какви механизми. Никой документ не е съвършен, ще го гледаме ние и нашите опоненти. Където има възможност, ще подобрим - това не е Библия или Коран. Това е документ, който казва как ние можем, в какви срокове и по какъв начин можем да изведем България от кризата. Това говорете на хората, те вече знаят за чудовищната инфлация, за обедняването, заяви още Бойко Борисов.

 

"Давате дългове, за да си купите време за посредниците. Една социална държава се прави с мощна икономика, индустрия и туризъм. Цялата програма е само подпомагане. В същото време Гечев, който фалира държавата излиза и казва "ние даваме", но какво дават – заеми. Много добре трябва да организираме икономиката и индустрията, за да носят приходи, за да има социална политика. Което кажем го обещаваме, нас ни държат отговорни и затова пречупихме кризите през Плана за възстановяване", допълни още Борисов.

 

Бойко Борисов и Румен Христов на представянето на Плана за възстановяване и развитие на България
Бойко Борисов и Румен Христов на представянето на Плана за възстановяване и развитие на България Източник: Zonanews

 Лидерът на ГЕРБ настоя да се разбработи Държавна агенция за киберсигурност, той припомни и  хакерските атаки.

Лидерът на ГЕРБ коментира и нарастващото напрежение на Балканите, като подчерта и конфликта между Азербаджайн и Армения. Борисов припомни, че когато пак е имало конфликт в този район и ЕС са наложили санкции срещу Азербаджайн, той е бил единственият лидер, присъствал в Баку.

 

"Звъннах на Жан Клод Юнкер и му казах, че азерския газ е единствената ни възможност за деверсификация и ще отида. Той се направи, че не ме чува, но все пак ЕС се съобрази с нас и аз бях единственият лидер тогава там. Алиев ми каза: За мен днес Европа започва и свършва с България", заяви Борисов.

 

Томислав Дончев на представянето на Плана за възстановяване и развитие на България
Томислав Дончев на представянето на Плана за възстановяване и развитие на България Източник: Zonanews

След това лидерът на ГЕРБ даде думата на заместника си Томислав Дончев, който представи Плана.

 

"Ние сме умни и красиви, но не сме такива таланти, че да заложим всичко в страница и половина. Добрата новина е, че няма нито един избягал презентатор", пошегува се Томислав Дончев при представянето.

Той отчете, че вече две години страната ни е в политическа криза, към която е добавена абсолютна липса на политически диалог, арогантност, скъсване с реалността.

"Беше спряно реализирането на цели системи като Народното събрание, границата, тежката инфраструктура. На фона на всичко това и войната в Украйна, което съчетано с аматьорското управление доведе до криза с енерго носителите, бюджетна криза, срив на публичните и частните инвестиции”, допълни той.

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Zonanews

"Като най-голямата политическа сила ще носим нашата отговорност в зависимост от това каква роля ни отреди народът, без значение дали управляваме или сме в опозиция. Ако волята на народа е такава – ние да сме първи съзнаваме отговорността си да се сформира правителство, но с ясна подкрепа от политически сили с които имаме сходство. На първо място трябва да върнем политическия диалог и да изхвърлим аматьорщината и лъжата", категоричен бе Томислав Дончев.

 

След него Делян Добрев представи мерките за преодоляване на кризата с горивата и газа.

"При "Промяната" газът е скочил 10 пъти, токът е скочил 10 пъти, горивата да скочили два пъти. Трябва да се заемем по най-бързия начин с проблемите. Благодарение на ГЕРБ манастирите, църквите, джамиите, училищата и т.н получават компенсации за тока. Сега високите цени не се отразяват на бизнеса, иначе икономиката щеше да спре. По най-бързия начин трябва да удължим механизма за компенсации и за 2023 г. Когато бизнеса има спокойствие, не вдига цените, а инфлацията се успокоява", категоричен бе Добрев.

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

"Имаме идея как да компенсираме секторите и за газа. Още първият ден от новото управление ще направим дългосрочен международен търг за доставка на газ, различен от руски. ГЕРБ изгони посредниците от газа. Трябва да увеличим капацитета, който сме резервирали е терминала Александруполис. Хората, които не разбират от енергетиката, не разбират, че сме съсобственик в терминала. Ще изграждаме терминал в Гърция", добави Добрев.

 

Преодоляване на кризата в енергетиката
Преодоляване на кризата в енергетиката Източник: Zonanews

"Горивата - цената на уралския нефт падна драматично, няма причина горивата да са скъпи, но пазарните механизми не работят добре заради липсата на конкуренция. Предлагаме БЕХ да стане конкуренция на "Литаско". Вторият вариант за регулиране на цените е да сложим мито на уралския нефт. Вносът е на 3.10 лв./л, ако Лукойл и Литаско искат на повече от 3.10 никой няма да купува от тях. Т.е имаме таван на вносните горива", обясни още Делян Добрев.

 

Александър Иванов
Александър Иванов Източник: Zonanews

По темата с публичните финанси думата взе Александър Иванов, който отчете че е била разрушена финансовата политика на България. Той припомни, че поради всички тези факти страната ни се отдалечила от Еврозоната, а последното правителство е приело популистки решения без да бъдат обезпечени.

 

Публични финанси
Публични финанси Източник: Zonanews

"МФ излезе с прогноза за следващата година, а именно че държавата ще работи на минус от над 11 милиарда лева, което е дефицит от 6 милиарда лева", заяви той и допълни, че от ГЕРБ не смятат, че българските поколения трябва да се задължават с дългове. Затова ще повишат капацитета на приходните агенции, за да бъдат запълнени дупките без да бъдат вдигани данъците.

 

Ето какво заяви още Александър Иванов:

Не приемаме за решение да се вдигат данъци и да се теглят заеми. Затова ние ще съсредоточим усилия за:

- Укрепване на капацитета на приходните агенции с цел повишаване на събираемостта и недопускане на промяна на данъчния модел.

- Намаляване преразпределителна роля на държавата. Повече средства да остават в домакинствата и фирмите.

- Ограничаване на неефективните разходи - само в администацията увеличените разходи са 2 млрд за една година)

- Таргетиране при подпомагане от страна на държавата. Въвеждане на диференцирана подкрепа и компенсации и прекратяване на практиката да се подпомагат всички по един и същи начин. Като пример може да се 25 стотинки компенсация за литър гориво – ако някой няма нужда от тези 25 стотинки, те ще са 50 за някой в нужда.

- Укрепване на приходния капацитет на общините чрез мерки за финансова децентрализация.

 

Публични финанси
Публични финанси Източник: Zonanews

Целта е възстановяване на провеждането на благоразумна фискална политика, за да запазим устойчивостта на публичните финанси. Така се гарантира финансовата стабилност и националната сигурност на страната.

Възстановяване на доверието към България на европейските ни партньори и активните действия за постигане на най-важната интеграционна стъпка след присъединяването ни към ЕС са наша цел – а именно членство в Еврозоната от 1 януари 2024 година. Смятаме, че е реалистично след четиригодишно управление на ГЕРБ брутният вътрешен продукт на България да достигне 110 млрд. евро 2026 година.

 

Десислава Трифонова
Десислава Трифонова Източник: Zonanews

Десислава Трифонова представи плановете в областта на икономиката и иновациите:

ГЕРБ- СДС иска България да достигне до 2026 г.:

- БВП 110 млрд. евро (215 млрд.лв.)

- Да сме сред лидерите в Европа по ръст на БВП на човек от населението

- сертифицираните инвестиционни проекти да достигнат 2 милиарда лв. на годишна база
- иновационно активните предприятия да достигнат 40%

- Удвояване на броя на предприятията, които реализират сътрудничество с научна сфера - или 36% от високо иновиращи предприятия

- 35% от предприятията да са внедрили цифрови технологии.

 

Живко Тодоров представи 5-те приоритета на ГЕРБ-СДС за регионалната политика:

- Свързаност между населените места и регионите
- Незабавно възстановяване на големите инфраструктурни проекти
- Възобновяване изграждането на големите инфраструктурни проекти, сред които АМ "Хемус" - до 2026 г., АМ "Струма" - до 2027, АМ"'Европа" - до края на 2023. Старт на изграждането на магистрала от Русе до Велико Търново, завършване на тунела под Шипка, старт на АМ "Черно море", разширение на АМ "Тракия" между София и Пловдив, разширяване на Околовръстния път на София в участъка между бул. България и АМ "Струма", тунел под прохода "Петрохан", околовръстни шосета в Пловдив, Плевен, Кърджали, Пазарджик и др. както и обходът на Бургас.
- Ремонт на минимум 100 км пътища от по-нисък клас
- Приоритетно инвестиране на приходите от тол системата в ремонти на второкласна и третокласна пътна мрежа
- изпълнение на план за ремонти по области в основни критерии - състояние на пътища и интензивност на трафика
- ремонтите с ясен акцент върху пътната безопасност
- Изграждане на национална система за превенция на неблагоприятните геодинамични процеси и монтираме на контролно-измервателни системи за свлачища
- Разработване на "Водна карта", гарантиране на достъп до качествена питейна вода
- Стартиране на нова Национална програма за повишаване енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради
- Обновяване на обществените сгради по оперативни програми

 

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев Източник: Zonanews

"За нас образованието беше и ще продължи да бъде национален приоритет", заяви на свой ред Красимир Вълчев, представайки програмата в сектор образование, като отчете, че целта е да се отделят 5% от БВП.

 

Образование
Образование Източник: Zonanews

Приоритетите в образованието:

- Мотивираните преподаватели са най-важния фактор, потвърждаваме ангажимента си за изпреварващ ръст на възнагражденията. Поддържане на учителските заплати на поне 125% от средната заплата, а на университетските преподаватели-поне 150%.

- Префокусиране върху мотивацията за учене, оптимизирането на учебните програми, насърчаване на образователните иновации

- Засилване на обучението за информационни технологии, но ще бъдем предпазливи в обучението чрез информационни технологии, за което ще разработим стандарт.

- Възпитание, изграждане на ценностна система у младите хора

- Продължаване на политиката за обхващане и задържане и гарантиране на ежедневната посещаемост на всяко дете в системата

- Финансиране на ученически практики и разширяването на дуалната форма на обучение

- Продължаваща подкрепа за системата ни от неделни училища по цял свят

- Строеж и обновяване на детските градини в страната

- Инвестиционен приоритет остават реновирането на кабинети и класни стаи в училищата

- Изграждане на площадки за безопасност на движението

- Изграждане на нови 10 студентски кампуса

 

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: Zonanews

Социалната политика представи Деница Сачева:

- Национален фонд за дигитална и професионална трансформация на пазара на труда 2023 - 2028 г.

- Разработване на "Единен портал за прогнозиране на работни места за бъдещето".

- Насърчаване мобилността на работната сила, подобряване на транспортните връзки, мерките за намаляване на регионалните различия в страната.

 

Пенсионна система
Пенсионна система Източник: Zonanews

- Нов Кодекс на труда и Закон за насърчаване на заетостта.

- Дигитализация на трудовите книжки.

- Програма 60/40 за 60 000 младежи, които след завършване на училище и/или университет да останат да работят в България за период от 12 месеца.

- Мерки за насърчаване на младежкото предприемачество.

- Подкрепа, насърчаване и облекчаване на процедурите за осиновяване на деца – централизация и дигитализация на процеса.

- Насърчаване на екипната работа между учители и социални работници за предотвратяване на отпадането от училище.

- Годишно осъвременяване на пенсиите и увеличаване на средния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

 

Пазар на труда
Пазар на труда Източник: Zonanews

"Помните ли опорките на ПП, които изтекоха и там пишеше да не се говори за геополитика. Казват, че външната политика е продължение на вътрешната, но облечена в костюм и вратовръзка", заяви Даниел Митов при представянето на програмата в сегмент външна политика.

 

Даниел Митов
Даниел Митов Източник: Zonanews

Външната политика е продължение на вътрешната, но облечена в костюм и вратовръзка. Всяка държава изнася част от собствената си система и внася нещо отвън. Понякога това е обогатяващо. Но с тоталитарни държави това е проблем.

Импровизациите във външната политика трябва да се прекратят незабавно. Ключов момент трябва да бъде членството на България в НАТО и ЕС като осъзнат ценностен избор. Трябва да се задълбочат връзката между външните приоритети и институциите, които осигуряват националната ни сигурност.

През годините силата на аргументите за съжаление често се заменяше с опорки. Икономическата глобализация успя да засили редица тоталитарни режими. Тези държава започнаха да гледат към ревизия на международния ред. И това не е само Украйна. Започната от Кремъл нойна постави Европа пред рискове - ерозия на демократичните институти, икономическа криза, разделение.

Външна политика
Външна политика Източник: Zonanews

Нашите цели са ясно дефинирани - силни ЕС и НАТО, влизане на България в Шенген и еврозоната, контрол върху бежанските потоци чрез диалог с Гърция и Турция, членство на България в ОИСР, подкрепа за Украйна и подкрепа на българските общности зад граница.

 

Рая Назарян
Рая Назарян Източник: Zonanews

Съдебната реформа представи Рая Назарян:

ГЕРБ разработи основните стратегически документи за една задълбочена съдебна реформа:

- Усъвършенстване системата на наказанията. Пробацията - ефективно средство в процеса по превенция на престъпността.
- Оптимизиране на наказателния процес.
- Ускоряване и усъвършенстване на административните производства.

 

Правосъдна реформа
Правосъдна реформа Източник: Zonanews

- Въвеждане на единен централизиран електронен регистър на административнонаказателните производства.
- Бърз и ефективен граждански процес.
- Окончателно въвеждане на гражданската несъстоятелност.
- Гаранции за изплащането на издръжката за деца.
- Приключване на процеса за достъп до правосъдие по електронен път.
- Повишаване отчетността и контрола на действията на главния прокурор.
- Усъвършенстване правната уредба на структурата и дейността на антикорупционната комисия.

 

Проф. Костадин Ангелов на представянето на Плана за възстановяване и развитие на България
Проф. Костадин Ангелов на представянето на Плана за възстановяване и развитие на България Източник: Zonanews

Проф. Костадин Ангелов представи приоритетите в здравеопазването:

Поставили сме си 8 стратегически цели за сферата на здравеопазването. Обединява ги промоцията на здравето и създаването на навици у българите да водят здравословен начин на живот. Ще положим усилия здравната ни система да бъде леснодостъпна, всеобхватна.

- България трябва да участва във всички новосъздадени агенции в ЕС във връзка с борбата с употребата на наркотици, така и в европейския орган по подготвеност и реакция при извънредни здравни ситуации.

- Ще положим усилия за въвеждането у нас на Фармацевтичната стратегия за Европа.

 

Здравеопазване
Здравеопазване Източник: Zonanews

Основната ни цел е подобряване на здравето на нацията – това означава здрави деца и отговорни родители, затова ще въведем нови скринингови и национални програми:

- Скрининг за вродени сърдечни малформции;
- Скрининг за вродени аномалии на централната нервна система;
- Скрининг на детското затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания и др.
- Скрининг на основни онкологични заболявания- рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на простатата като основни причини за смъртност от онкологични заболявания.
- Национална програма за повишаване на информираността на населението в областта на трансплантациите и насърчаване на донорството;
- Национална програма с целево финансиране на специализациите и продължаващо обучение в системата на следдипломно обучение;
- Национална програма за противодействие на търсенето и предлагането на наркотици сред децата;
- Национална програма за създаване на съвременни симулационни центрове за обучение в спешната помощ;
- Национална програма за специализирани профилактични здравни и дентални програми в детските градини и училищата.

Реформите, които ще провеждаме в сферата на здравеопазването са:

- Детско и майчино здраве
- Гарантиране на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система - запазване на здравната вноска
- Преодоляване на регионалните дисбаланси – създаване на мобилни екипи
- Дентална помощ – 100% реимбурсиране на зъбните протези на хората над 65-годишна възраст
- Трансплантации – насърчаване на донорство и спиране на търговията с кръв
- Кадрово обезпечаване с лекари и професионалисти по здравни грижи - тристълбово финансиране, за да имат желание да започнат работа в неатрактивни региони извън столицата и големите градове
- Подобряване лекарствената политика и регулация – осигуряване на достатъчни количества от всички лекарствени препарати
- Продължаване изграждането и надграждането на НЗИС – всички образни изследвания трябва да бъдат достъпни дигитално и използване на изкуствен интелект
- Ефективно използване на средствата от НПВУ и новите програми на ЕС
- Приемане на Национална стратегия за децата и семействата
- По отношение на трудовите възнаграждения на медиците – 1400 евро ще бъде средната работна заплата в сектора в края мандат.

 

Христо Гаджев
Христо Гаджев Източник: Zonanews

Христо Гаджев представи приоритетите в областта на отбраната.

Членството на България в НАТО е фундаментът на нашата отбрана.

ГЕРБ-СДС искаме:

- Ускорено разгръщане на батальонната бойна група на НАТО и разширяване на българската и съюзническа инфраструктура
- Повишаване на оперативната съвместимост
- Засилване на устойчивостта на държавното управление
- Използване на възможностите на НАТО за изграждане на национални отбранителни способности
- Висока степен на кибер защита

 

Отбрана
Отбрана Източник: Zonanews

- 2% разходи за отбрана от БВП още през 2023
- Ускорено освобождаване от съветско въоръжение
- Инвестиционна програма, осигуряващи технологичен скок в четири области - суша, вода, въздух, киберпространство
- Създаване на Национален фонд за отбрана
- Реализиране на неосъществени основни проекти - Ф16, БМП, 3Д радари
- Енергийно ефективни военни формирования.

 

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

Росен Желязков представи политиките в област транспорт:

В транспортно отношение България се развиваше 10 години в крак с времето според възможностите и по оптимален начин.

Модернизирахме инфраструктурата, така че да е необратим процесът. Това всичко се случи благодарение на нашата стратегия и програма, на нашите политики, които до ден-днешен не намират критика и опровержение. За съжаление, последните 8 месеца виждаме само застой и регрес, който ни върна 2 години назад.

Какво ни предложиха за 8 месеца?

Фентъзи, небивалици, остри конфликти с индустрията, превозвачите, кметовете. Блокираха развитието на Северна България! Продадоха ни 5 моста над Дунав. Само, че по време на румънското председателство, заедно с г-н Борисов подписахме меморандум с Румъния за обследване на локациите. Обаче тези, които Ви продадоха 5-те моста, явно не са прочели документите, а само локациите. Явно не са нито писатели, нито читатели!

Какво ще направим ние от ГЕРБ-СДС:

Това което завършихме, защото друго няма!

Приоритетните проекти, които са за важни за Северна България: Мездра-Ботевград, Медковец-Видин. Ще изградим интермодалните терминали, там където ще спомогнат за регионалното развитие. Трети мост над Дунав. Ще довършим електронизацията на пътната инфраструктура и влаковата работа. Ще довършим това, което сме започнали, а именно 3-та линия на метро!

 

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков Източник: Zonanews

Радомир Чолаков обяви приоритетите на ГЕРБ-СДС в сферата на вътрешната сигурност:

- Спиране на войната по пътя;

- Екипиране на пожарните екипи на най-високо ниво;

- Повишаване на качеството на административните услуги;

- Достойно заплащане и повишаване на квалификацията на органите по сигурността.

- Живеем в размирни времена, нямаме право да рискуваме вътрешната сигурност на страната си. Ако българите възложат отговорността за управлението на ГЕРБ, то ние ще започнем да изграждаме държавата като остров на спокойствието и сигурността.

 

Любен Дилов-син
Любен Дилов-син Източник: Zonanews

Приоритетите в областта на културата представи Любен Дилов-син:

В сектор култура сме разработили 24 мерки. Правим много ясна разлика между сектора, който създава конкурентен културен продукт и това, което е грижа на държавата за опазване на културно-историческото наследство и духовното здраве на нацията.

- Удвояване на възнагражденията на работещите в сектора;

- Създаване на официален регистър на свободния сектор;

- Мерки, свързани с литературата и музика като запазване на 9% ДДС за книгоиздаването;

- Подпомагане на филмовото изкуство;

- Продължаване на възстановяването на религиозните храмове;

- Създаване на Български културен институт.

  

Туризъм
Туризъм Източник: Zonanews

Събитието се проведе в Зала 6 на НДК. На него присъстват лидерът на партията Бойко Борисов, членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и кандидатите за народни представители на партията.

 

Планът съдържа конкретни стъпки за преодоляване на икономическата нестабилност и енергийната криза, пред която е изправена страната ни, както и политики за подобряване стандарта на живот на българските граждани, на бизнес средата и насърчаване на инвестициите.

 

Образованието и здравеопазването остават приоритет в бъдещо управление на коалицията, както и възобновяване изграждането на големите инфраструктурни обекти и поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени